ГоловнаСвіт

У Варфоломія "розв'язані руки" для прийняття принципового рішення про автокефалію для України, - експерт

А Москва візьметься створювати рухи опору після отримання Томосу.

У Варфоломія "розв'язані руки" для прийняття принципового рішення про автокефалію для України, - експерт
Владимир Путин (слева) и предстоятель Русской православной церкви Кирилл
Фото: EPA/UPG

Після зустрічі в Москві делегацій Константинопольського патріархату і РПЦ у патріарха Варфоломія на черговому Синоді Константинопольського патріархату 11-12 липня розв'язані руки для прийняття принципових рішень в «українському» питанні.

Про це написав релігієзнавець Олександр Саган у своєму блозі на LB.ua.

«Зустріч у Москві показала наявність таких різних позицій сторін, це унеможливило навіть появу характерного для таких знакових зустрічей спільного комюніке або хоча б узгодженої заяви. Фактично сторони навіть не обговорювали - просто обмінялися ультиматумами. Тому на черговому Синоді Константинопольського патріархату 11-12 липня, в принципі, у патріарха Варфоломія розв'язані руки для прийняття принципових рішень в «українському» питанні», - вважає експерт.

За його даними, про неможливість зупинити визнання української автокефалії свідчить і те, що вже 14 липня на засіданні Синоду Російської ПЦ у Єкатеринбурзі заплановано «обговорити питання автокефалії Української ПЦ».

«Таким чином, Москва фактично припиняє спроби перешкодити появі Томосу і зараз перегруповує сили - прораховує можливі ризики, пов'язані з появою в Україні визнаної (у версії росіян - «канонічної») православної структури. Очевидно, що будуть визначені пункти спротиву (перш за все Лаври), будуть і надалі благословляти створення бойових осередків (що в Україні вже відбувається у формі «посвячення» ряджених козачків, різноманітних «охоронних структур» і т.д.).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram