ГоловнаСвіт

До Держдуми внесено законопроект, який спрощує отримання українцями російського громадянства

Затулін пропонує провести "міграційну амністію" і спростити бюрократичні процедури.

До Держдуми внесено законопроект, який спрощує отримання українцями російського громадянства
Фото: todaytj.wordpress.com

У Держдуму Росії внесено законопроект "Про міграційну амністію" для громадян України, які перебувають на території Росії з порушенням міграційного законодавства. Про це повідомляє нижня палата російського парламенту.

Документ вніс перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Костянтин Затулін.

"Законопроект передбачає виведення з тіні та легалізацію тимчасових біженців з України, які, перебувають на території Росії, шляхом "міграційної амністії": вказується, що громадянин України, "який прострочив термін свого перебування на території РФ, має право впродовж 180 днів з дня набуття чинності цього федерального закону продовжити термін свого тимчасового перебування без виїзду з території РФ", - ідеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Нині громадяни України можуть приїжджати в Росію на три місяці впродовж півроку, потім, щоб знову в'їхати на три місяці в Росію, вони повинні виїхати в Україну. Таким чином, законопроект дозволяє українцям продовжувати своє перебування в РФ на наступні 90 днів (три місяці) без необхідності виїзду в Україну.

Законопроект пропонує дозволити українцям, які узаконили своє перебування в РФ, отримати посвідку на проживання без проміжної стадії - дозволу на тимчасове проживання. Після цього вони матимуть право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку, йдеться в пояснювальній записці. Вид на проживання громадянину України пропонують видавати на три роки з правом продовження.

Також українцям пропонують видавати російське громадянство за спрощеною процедурою. При цьому від них не буде потрібно підтверджувати своє матеріальне забезпечення, а також здавати іспит з російської мови. Відмову від громадянства України пропонують дозволити оформляти в заявному порядку.

Нагадаємо, за даними Міністерства закордонних справ України, незважаючи на війну на Донбасі і окупацію Криму, в Росії перебувають близько 3 млн українських громадян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram