ГоловнаСвіт

У Киргизстані затримали екс-прем'єра за підозрою в корупції

Жанторо Сатибалдієв поплатився за аварію на ТЕЦ Бішкека.

У Киргизстані затримали екс-прем'єра за підозрою в корупції
Жанторо Сатыбалдиев
Фото: azattyk.org

Колишнього прем'єр-міністра Киргизстану Жанторо Сатибалдієва затримано за підозрою в корупції.

Про це повідомляє киргизька редакція "Радіо "Свобода" з посиланням на Державний комітет національної безпеки Киргизстану.

Сатибалдієва затримано в рамках розслідування справи за фактом корупції при модернізації ТЕЦ Бішкека. Йому приписуються злочини, передбачені ст. 30 ч.6 (співучасть у злочині) і ст. 303 ч.1 (корупція) КК КР.

Як зазначається, Жанторо Сатибалдієва видворено в ІТТ СІЗО ДКНБ КР.

Сатибалдієв займав посаду прем'єр-міністра в 2012-2014 роках.

Роботи з модернізації ТЕЦ Бішкека були розпочаті в квітні 2014 року і завершено в серпні 2017 року. Витрачені на це $386 млн були взяті в кредит у "Експортно-імпортного банку" Китаю. Роботи з модернізації проводила китайська компанія TBEA.

26 січня 2018 року на ТЕЦ сталася аварія, в результаті якої житлові будинки та соціальні установи Бішкека залишилися без тепла майже в 30-градусний мороз. Для розслідування причин аварії в уряді була створена міжвідомча, а в парламенті - депутатська комісії.

Міжвідомча комісія в лютому 2018 року винесла висновок, в якому було сказано, що причиною аварії стали "слабка підготовка керівників енергетичної галузі до осінньо-зимового періоду і халатне ставлення".

У рамках порушеної Генпрокуратурою країни кримінальної справи щодо аварії за підозрою в розкраданні було затримано кілька чиновників від енергетичної галузі. Депутатська комісія у своєму висновку запропонувала дати правову оцінку керівникам, які підписували документи на отримання кредиту від Китаю. Серед них колишні голови уряду і міністри - всього 30 прізвищ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram