ГоловнаСвіт

Отруєний шпигун-перекинчик Сергій Скрипаль вийшов із критичного стану

Він добре реагує на лікування.

Отруєний шпигун-перекинчик Сергій Скрипаль вийшов із критичного стану
Сергей Скрипаль с адвокатом во время заседания в Московском окружном военном суде, 09 августа 2006.
Фото: EPA/UPG

Колишній російський розвідник 66-річний Сергій Скрипаль, який на початку березня був отруєний у британському місті Солсбері, вийшов із критичного стану.

Про це пише BBC з посиланням на заяву лікарні, у якій він перебуває.

За їхніми словами, Скрипаль добре реагує на лікування, а його стан швидко поліпшується.

Сергій Скрипаль разом з дочкою Юлією були отруєні в британському місті Солсбері 4 березня. Британська влада вважає, що проти них могли застосувати нервово-паралітичну речовину класу "Новачок", а за нападом з високою ймовірністю стоїть Росія.

29 березня британська влада повідомила, що Юлія Скрипаль опритомніла й почала говорити, а стан її батька оцінювали як критичний.

Нагадаємо, Сергій Скрипаль народився 1951 року. Довгий час служив у Головному розвідувальному управлінні, а потім вийшов у відставку у званні полковника. Протягом декількох років працював в управлінні справами російського МЗС.

У грудні 2004 року ФСБ заарештувала Скрипаля, звинувативши його у співпраці з британською розвідкою. На нього завели справу про держзраду. Слідство дійшло висновку, що Скрипаль був завербований ще 1995 року. Російська влада порахували, що навіть після звільнення екс-розвідник продовжував передавати секретні дані, які добував через колишніх товаришів по службі.

Скрипаль визнав свою провину і 2006 року був засуджений Московським окружним військовим судом на 13 років тюремного ув'язнення в колонії суворого режиму. Його позбавили всіх звань.

У липні 2010 року його, а також ученого Ігоря Сутягіна та ще двох засуджених за зраду росіян Олександра Запорожського й Геннадія Василенка обміняли на групу російських розвідників, викритих у США. Серед них були генерал-майор Служби зовнішньої розвідки Михайло Васенков і Анна Чапман.  

Чапман та інших російських шпигунів американські спецслужби викрили завдяки інформації екс-полковника Служби зовнішньої розвідки Олександра Потєєва, який втік до США. 2016 року він помер у США.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram