ГоловнаСвіт

Російські телеканали використовують британські ліцензії для поширення пропаганди, - The Telegraph

Російські телеканали Ren TV та НТВ, які зареєстровані в Лондоні, поширювали дезінформацію про отруєння Скрипаля.

Російські телеканали використовують британські ліцензії для поширення пропаганди, - The Telegraph
Фото: zn.ua

Телевізійні канали, що належать Росії, могли використовувати Великобританію як центр для поширення пропагандистських ідей та "теорій змови" про недавнє отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля в Солсбері. Стаття про це вийшла 25 березня у виданні The Daily Telegraph, пише DW.

Згідно з даними видання, два канали, що мають ліцензію британського наглядового відомства Ofcom і зареєстровані в Лондоні - Ren TV та НТВ, передавали такі передачі з Росії в країни колишнього СРСР, зокрема у Латвію.

Передачі викликають "серйозне занепокоєння" у союзників Великобританії в країнах, що межують з РФ, оскільки є "кампаніями із сильної дезінформації".

Було виявлено, що канал порушив правила Ofcom вісім разів за останні шість років, але продовжує працювати, а його британська ліцензія не відкликана.

Серед інших порушень - заклик до глядачів підписати петицію, що ініціює референдум щодо зміни конституції Латвії, а також хибне твердження про те, що ініціатива була схвалена латвійським виборчкомом.

Посол Латвії у Великобританії Байба Браже сказала, що відомству Ofcom необхідно "робити більше" для вирішення цих завдань, а також закликала до змін у правилах ЄС, які могли б дозволити втручатися в конфліктні ситуації місцевим регуляторам.

Правила Євросоюзу дозволяють мовникам транслювати свої передачі на території усіх країн-членів, навіть якщо телеканали зареєстровані тільки в одній державі. Регулятор в "країні походження", в цьому випадку у Великобританії, несе виключну відповідальність за контроль за кожною зареєстрованою мовною компанією незалежно від того, де передаються програми.

Нагадаємо, раніше глава Нацради в Україні заявив, що російській пропаганді в кабельних мережах покладено край.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram