ГоловнаСвіт

Рада Європи шокована черговою стратою в Білорусі

40-річного Кирила Казачка стратили в жовтні, а матір про це повідомили лише нещодавно.

Рада Європи шокована черговою стратою в Білорусі
Фото: Depositphotos\jinga80

Чергова страта в Білорусі спровокувала жорстке засудження в Раді Європи. Особливо РЄ шокує той факт, що страта відбулася в жовтні, а повідомлено було про неї щойно зараз, передає Німецька хвиля.

"Вища міра покарання - жахливе і нелюдське покарання, яке більше неприйнятне в Європі", - заявив у четвер, 8 березня, Ів Крюхтен, доповідач з питання скасування смертної кари Парламентської асамблеї Ради Європи.

Як зазначають, страта 40-річного Кирила Казачка "шокує" ще більше тому, що вона була проведена потай у жовтні 2017 року, а матері злочинця про це повідомили лише нещодавно.

Казачка у грудні 2016 року на закритому процесі визнали винним у вбивстві своєї дев'ятирічної дочки і 17-річного сина. Як випливає з висновку суду, під час злочину він був у стані алкогольного сп'яніння. При цьому Казачок не подавав апеляції на смертний вирок. Білоруський правозахисний центр "Весна" і Amnesty International зверталися до президента країни Олександра Лукашенка з проханням скасувати страту.

Як повідомляли, суди Білорусі 2017 року ухвалили п'ять смертних вироків. 2016 року в країні стратили чотирьох людей.

Білорусь залишається єдиною державою в Європі, яка ще вдається до смертної кари. Білоруська влада регулярно сповіщає родичів засуджених про виконані страти з великим запізненням. При цьому сім'ям страчених не видають їхніх тіл і не повідомляють про місце поховання. З моменту здобуття Білоруссю незалежності 1991 року в країні було страчено понад 400 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram