ГоловнаСвіт

Київ вдячний Туреччині за позицію щодо Криму, - посол України в Анкарі

"З анексією Криму були грубо порушені норми всіх угод, що становлять основу міжнародного права і двосторонніх відносин", - зазначив дипломат.

Київ вдячний Туреччині за позицію щодо Криму, - посол України в Анкарі
Посол Украины в Турции Андрей Сибига
Фото: turkey.mfa.gov.ua

Україна вдячна Туреччині за прихильність її незалежності та територіальній цілісності, а також за розуміння у питаннях, що стосуються Криму.

Про це сказав агентству "Анадолу" посол України в Анкарі Андрій Сибіга.

За його словами, негативні наслідки анексії Криму чіткіше проявляться після її завершення.

"Чотири роки тому відбулися певні дії держави-агресора, яку визнано такою відповідно до міжнародного права і світовою спільнотою. Фактично чотири роки тому в цей час відбулася незаконна анексія і тимчасова окупація Криму, що є частиною незалежної і суверенної Української держави. Те, що сталося, свідчить: втрачено довіру до міжнародного права, а його основи потоптані", - сказав Сибіга.

За його словами, з анексією Криму були грубо порушені норми всіх угод, що становлять основу міжнародного права і двосторонніх відносин.

Як приклад можна навести Статут ООН, Меморандум про відновлення світопорядку в регіоні ОБСЄ від 1975 року та Будапештський меморандум, сказав посол.

За словами дипломата, також було грубо порушено двосторонні угоди, раніше підписані між Україною і Російською Федерацією. "Не можна закривати очі на анексію Криму і порушення прав людини, що відбулися. Ми вдячні Туреччині за рішучу позицію щодо Криму і підтримку в питанні захисту прав кримських татар. У цей час найбільше в Криму порушуються права кримських татар і прихильників України. Число політв'язнів у Криму сягає 40", - сказав Сибіга.

Посол вважає, що необхідно продемонструвати міжнародну солідарність у зв'язку з порушеннями прав людини в Криму і ввести санкції проти держави-агресора.

Дипломат також зазначив, що Київ прагне зміцнити і розширити співпрацю з Анкарою.

Нагадаємо, напередодні біля будівлі консульства РФ у Стамбулі поклали чорний вінок на знак протесту проти анексії Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram