ГоловнаСвіт

Навальний подав у суд на Роскомнагляд

Опозиціонер вимагає визнати дії Роскомнагляду незаконними.

Навальний подав у суд на Роскомнагляд
Алексей Навальный
Фото: EPA/UPG

Російський опозиціонер Олексій Навальний подав до суду на Роскомнагляд, який зажадав видалити з сайту Navalny.com інформацію про розслідування стосовно мільярдера Олега Дерипаски і віце-прем'єр-міністра РФ Сергія Приходька. 

Як повідомляють "Ведомости", яким вдалося ознайомитися з документом, позов подано в Таганський районний суд Москви.

Навальний вимагає визнати дії Роскомнагляду незаконними і зобов'язати виключити його сторінки з реєстру забороненої інформації.

У позові йдеться, що 10 лютого Навальний отримав повідомлення від Роскомнагляду про те, що дві сторінки його сайту внесено до реєстру забороненої інформації. Як підставу було вказано рішення Усть-Лабінського районного суду Краснодарського краю від 9 лютого. У позові наводяться відомості з розслідування Навального, зокрема, що, ймовірно, Приходько відпочивав на яхті, яка належить ТОВ "Яхта-клуб Центр". Кінцевим бенефіціаром цієї компанії є матір Олега Дерипаски - Валентина Петрівна Дерипаска. "Безоплатне користування водним судном, що належить на праві власності юридичній особі, є отриманням винагороди (доходу) в натуральній формі, не передбаченої законодавством для члена уряду Російської Федерації", тобто хабарем, ідеться в позові.

У Конвенції з прав людини йдеться, що свобода на висловлення думки може бути обмежена, зокрема, для захисту репутації або прав інших осіб або запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно. Однак у цьому розслідуванні такої інформації немає. Розслідування було проведено на підставі відкритих джерел - книги Насті Рибки "Щоденник зі зваблення Мільярдера, або Клон для олігарха", фотографій з Instagram і інших відкритих відомостей, зазначено в позові.

Згідно з постановою Пленуму Верховного суду Росії, інформацію можна поширювати без згоди громадянина у разі наявності публічного інтересу. Тобто громадянин є публічною фігурою, а оприлюднення інформації є суспільно значущим. "Розслідування мало на меті розкрити факти корупції з боку посадової особи уряду Російської Федерації", - йдеться в позові. Тема становить інтерес для суспільства, вказує Навальний. Це підтверджується кількістю публікацій у ЗМІ і кількістю переглядів сюжету на Youtube (3,8 млн на момент подачі позову). Обговорення розслідування "сприяє політичним дискусіям, направлено на захист правопорядку", вважає позивач: "Цей факт також підтверджують скерування Фондом боротьби з корупцією заяв у правоохоронні органи".

У позові Навального також говориться, що, відповідно до закону про інформацію, підставою для включення до реєстру можуть бути рішення федеральних органів влади (щодо інформації про способи самогубства, поширення наркотиків, дитячу порнографію і т.д.) і рішення суду, яке набуло чинності. Сторінки на Navalny.com такої інформації не містили, а законного рішення суду, яке набуло чинності, не було. Блокування сторінок на сайті Навального і в інших ЗМІ стало забезпечувальним заходом за позовом Дерипаски до моделі Анастасії Вашукевич (Настя Рибка) і її "секс-тренера" Олександра Кирилова (Алекс Леслі). Відповідне рішення 9 лютого виніс Усть-Лабінський районний суд. Представник Дерипаски говорив "Ведомостям", що справу розглядають на закритому засіданні, оскільки позов - про захист приватного життя позивача. Також Навальний посилається на апеляційне визначення Мособлсуду від 21 квітня 2014 року. У ньому суд, зокрема, заявив, що інтернет-сайти, що містять недостовірну інформацію, яка паплюжить громадян або організації, не належать до тих матеріалів або інформації, які можуть включатися до реєстру заборонених матеріалів, а Роскомнагляд не наділений повноваженнями приймати рішення щодо таких відомостей.

Крім Навального, вимоги видалити інформацію з новин про розслідування отримали "Медіазона", радіо "Свобода", Znak.com, The Village, "Сноб", Newsru.com і журнал Maxim. Також Роскомнагляд вніс до реєстру забороненої інформації 14 постів в Instagram і 7 відеороликів на YouTube, вони повинні бути видалені до вечора 14 лютого. Оскільки не в усіх провайдерів є технічна можливість блокувати окремі інтернет-сторінки, то частина користувачів рунета може залишитися без доступу до Instagram і YouTube. У понеділок продюсер каналу "Навальний Live2" Оксана Бауліна повідомила, що адміністрації YouTube і Google Russia надіслали їм вимоги видалити сюжет від 8 лютого 2017 року, героями якого стали Олег Дерипаска і віце-прем'єр Сергій Приходько.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram