ГоловнаСвіт

ФСБ звинуватила курсанта військової академії в підготовці теракту в Петербурзі

Курсант вважає, що на його прикладі хочуть розкрити "гучну" справу про "небезпечного терориста".

ФСБ звинуватила курсанта військової академії в підготовці теракту в Петербурзі

Федеральна служба безпеки Росії звинуватила 19-річного курсанта Військової академії ім. Можайського Вадима Осипова в підготовці теракту на одній з площ Санкт-Петербурга.

Про це повідомляє "Росбалт".

За інформацією ФСБ, 5 квітня 2017 року спецслужба дізналася про те, що в Осипова знайшли записи з планами захопити зброярню і казарму. "У зв'язку з чим мені було поставлено завдання, і я виїхав для проведення його опитування. Протягом нього первинні дані були фактично підтверджені", - розповів майор ФСБ Сергій Круть.

За його словами, Осипов збирався підпалити казарму і забарикадувати входи і виходи з неї.

"Другий план був таким - він збирався вчинити теракт на одній з площ, де під візок з морозивом він мав закласти вибуховий пристрій. Ще одну бомбу він мав заховати під одяг і піти в місця масового скупчення людей. Це якщо йому вдасться вийти з академії. Він писав (у щоденнику), що буде міняти транспорт, де буде відсиджуватися. У віддаленому селі рубатиме дрова", - сказав Круть.

Майор ФСБ зробив заяву під час виїзного засідання Московського військового окружного суду в Санкт-Петербурзі, де розглядається справа Осипова. У квітні 2017 року стало відомо, що курсанта заарештували за підозрою в сприянні тероризму. Захист Осипова розповів, що справу порушили після того, як у нього знайшли намальований від руки план захоплення казарми і книгу "Російська кухня. Абетка домашнього тероризму", яка включена в список екстремістських матеріалів.

З матеріалів справи випливає, що про Осипова у ФСБ повідомив його викладач, четверо однокурсників дали на нього свідчення.

Осипов не визнає провину. Пояснюючи свій малюнок плану казарми, він розповів, що зробив це після занять з антитерористичної підготовки. За його словами, він був під враженням від терактів, які відбувалися останнім часом, у тому числі від нападу на частину Росгвардії в Чечні.

Осипова кілька разів викликали на бесіду зі співробітником ФСБ, де він розповів про захоплення історією диверсійних груп часів Великої Вітчизняної війни. Цим він пояснив і наявність у нього книги зі списку екстремістських матеріалів.

Після арешту Осипова до нього в СІЗО прийшов слідчий Олексій Суровцев, стверджуючи, що він знає про його поїздку в Рязань і прийняття там ісламу. Осипов стверджує, що поїздки не було і він є атеїстом.

Осипов звернувся з листом до міністра оборони Сергію Шойгу. Він зазначив, що ФСБ могла отримати завдання знайти підозрілих після теракту в метро Санкт-Петербурга.

"Тут я трапився на очі, тим паче - сирота, нікому заступитися. На моєму прикладі вони, напевно, хочуть розкрити "гучну" справу про "небезпечного терориста", який приїхав не з Середньої Азії, а під виглядом курсанта проник у Військово-космічну академію", - написав він. Курсант додав, що шкодує про те, що підвів академію, і попросив не дозволити зламати своє життя.

За статтею 205.1 КК (Сприяння терористичній діяльності) Осипову загрожує до 15 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram