ГоловнаСвіт

КНДР і Південна Корея почали переговори вперше за три роки

Обговорюється участь Північної Кореї в Олімпіаді.

КНДР і Південна Корея почали переговори вперше за три роки
Представитель Южной Кореи Чо Мён Ген (слева) и коллега из Северной Кореи Ри Сон Гвон перед началом переговоров, 9 января 2018
Фото: Yonhap

У селі Пханмунджом на кордоні Північної і Південної Кореї стартували перші з 2015 року переговори між Пхеньяном і Сеулом, повідомляє агентство Yonhap.

Головною темою зустрічі є участь північнокорейських спортсменів у зимових Олімпійських іграх, які пройдуть у лютому в Пхьончхані. Як заявив міністр об'єднання Південної Кореї Чо Мін Ген, він сподівається, що Ігри стануть "заходом миру" і поштовхом до поліпшення відносин між двома країнами.

Представник КНДР, голова комітету з мирного об'єднання батьківщини Лі Сон Гвон зазначив, що переконаний в успішному діалозі.

Про бажання Північної Кореї взяти участь у міжнародних спортивних змаганнях лідер КНДР Кім Чен Ин заявив під час новорічного звернення до нації в ніч з 31 грудня на 1 січня. Після цього Сеул за допомогою телефонної гарячої лінії висунув Пхеньяну пропозицію на високому рівні обговорити цю можливість. Через кілька днів, 5 січня, стало відомо, що КНДР погодилася на прямі переговори з Південною Кореєю.

У минулі місяці напруження між двома країнами через ракетні випробування КНДР постійно наростало. США, які є державою-захисником для Сеула, розміщують на південнокорейській території понад 28 500 своїх солдатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram