ГоловнаСвіт

Верховний суд США розглядає справу кондитера, який відмовився пекти торт для гей-весілля

Комісія і суди штату визнали, що кондитер порушив антидискримінаційні закони Колорадо.

Верховний суд США розглядає справу кондитера, який відмовився пекти торт для гей-весілля
Фото: ieshua.org

Верховний суд США розглядає справу кондитера з Колорадо Джека Філліпса, який у 2012 році відмовився виготовити торт для одностатевого весілля, передає Голос Америки.

Повідомляється, що власник кондитерської Masterpiece Cakeshop Філліпс, який сповідує християнську віру і називає себе "художником з тортів", сказав парі, що готовий виконати будь-яке інше їхнє замовлення, однак не може зробити для них весільний торт, оскільки це рівнозначно участі в релігійній церемонії, яка для нього неприйнятна.

Пара подала скаргу в Комісію з прав Колорадо і пізніше подала позов на Філліпса. Комісія і суди штату визнали, що кондитер порушив антидискримінаційні закони штату. Колорадо - один з 22 штатів, де заборонена дискримінація на ґрунті сексуальної орієнтації.

Філліпс оскаржив рішення у Верховному суді, наполягаючи, що антидискримінаційне законодавство штату обмежує його свободу віросповідання і свободу слова, гарантовані Першою поправкою до Конституції.

Прихильники кондитера, зокрема адміністрація президента Трампа, наполягають, що Перша поправка забороняє владі примушувати людей до участі в неприйнятних для них церемоніях.

Організації із захисту цивільних прав вважають, що особисті та релігійні переконання не можна використовувати для порушення гарантованого Конституцією принципу рівного захисту.

Раніше повідомлялося, що Конституційний суд Австрії скасував постанову, яка забороняє укладати одностатеві шлюби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram