ГоловнаСвіт

Суд у Зімбабве визнав законними усунення Мугабе

Звільнення віце-президента визнано незаконним. 

Суд у Зімбабве визнав законними усунення Мугабе
Фото: EPA/UPG

Дії зімбабвійських військових, які привели до відставки Роберта Мугабе з поста президента, були законними. Таке рішення ухвалив Верховний суд Зімбабве в суботу, 25 листопада, повідомляє Німецька хвиля.

Згідно з постановою суду, армія діяла відповідно до конституції, щоб запобігти протиправному приходу до влади людей з оточення Мугабе.

Суд також визнав незаконним звільнення Еммерсона Дамбудзо Мнангагви з поста віце-президента. Мугабе звільнив Мнангагву за кілька днів до того, як у зімбабвійську столицю Хараре ввійшли військові, котрі оголосили, що тимчасово беруть управління країною під контроль. Як відзначають спостерігачі, Мнангагва був позбавлений посади для того, щоб наступним президентом країни змогла стати дружина Мугабе Грейс.

Уночі проти 15 листопада військові в Хараре перекрили центральні автотраси та під'їзди до урядових будівель. Армія мотивувала свої дії наміром подолати політичну, соціальну й економічну кризу, що посилювалася, а потім передати владу цивільному уряду. 93-річний Мугабе, що правив Зімбабве з 1980 року, був поміщений під домашній арешт.

Мугабе відмовлявся йти у відставку і зробив це тільки 21 листопада, щоб уникнути імпічменту, процедура якого почалася в парламенті. Умовою угоди з військовими стали гарантії недоторканності, а також довічно гарантовані житло, персональна охорона, пенсія та медичні послуги. 

Новим президентом Зімбабве став  Мнангагва, номінований на цю посаду правлячою партією "Африканський національний союз Зімбабве - Патріотичний фронт" (ЗАНУ - ПФ). Він виконуватиме обов'язки президента до виборів, які мають відбутися наступного року.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram