ГоловнаСвіт

Шестеро радників Трампа користувалися особистою поштою для роботи, - NYT

Використання приватних поштових скриньок не заборонене, якщо чиновники перенаправляють пов'язані з роботою листи на свою робочу пошту.

Шестеро радників Трампа користувалися особистою поштою для роботи, - NYT
Дональд Трамп
Фото: пресс-служба президента Украины

Щонайменше шестеро найближчих радників президента США Дональда Трампа використовували особисту електронну пошту в державних справах.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на нинішніх і колишніх чиновників.

Після того, як американські ЗМІ повідомили, що зять Трампа і найближчий радник Джаред Кушнер використовував особисту пошту для обміну повідомленнями з іншими посадовими особами адміністрації, NYT з'ясувала, що ще щонайменше п'ятеро радників президента користувалися особистою поштою для роботи.

"Кушнер не один. Стівен Беннон, колишній головний стратег Білого дому, і колишній голова штабу Рейнс Прібус також іноді використовували особисту електронну пошту. Інші радники, включаючи Гері Кона і Стівена Міллера, надіслали або отримали принаймні кілька листів, використовуючи особисту пошту", - пише видання, посилаючись на джерела.

Крім того, як повідомило видання Newsweek, донька президента Іванка Трамп користувалася особистою поштою, коли була неоплачуваним радником Трампа в перші місяці нової адміністрації. При цьому чиновники визнали, що вона чинила так і після офіційного призначення радником Білого дому.

Як пише NYT, посадові особи повинні використовувати урядові електронні скриньки для своїх офіційних обов'язків, щоб їхнє листування було доступне для громадськості і тих, хто здійснює нагляд. Однак використання приватних поштових скриньок не заборонене, якщо чиновники перенаправляють пов'язані з роботою листи на свою робочу пошту.

Як відомо, під час президентської передвиборної кампанії в США 2016 року Трамп звинувачував свою суперницю Гілларі Клінтон у тому, що вона використовувала приватний поштовий сервер для офіційного листування, коли була державним секретарем при президентові Бараку Обамі. Тоді ФБР встановило, що Клінтон дійсно зберігала засекречену інформацію на своєму особистому поштовому сервері, і розцінило поводження Клінтон з секретною інформацією як "вкрай недбале". Згодом було прийнято рішення не висувати їй ніяких звинувачень.

Однак буквально напередодні виборів розслідування було відновлено. Сама Клінтон вважає, що саме цей факт, поряд із витоком документів у Wikileaks, став причиною її поразки на виборах.

Як відомо, в січні спецслужби США оприлюднили звіт про те, що, за їхніми оцінками, президент РФ Володимир Путін наказав здійснити "кампанію впливу" з метою підірвати довіру до виборчої системи США і дискредитувати суперницю Дональда Трампа Гілларі Клінтон.

Також п'ять різних комітетів Конгресу проводять пов'язані з Росією розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram