ГоловнаСвіт

КНДР запустила ракету над Японією

Ракета пролетіла досить далеко, щоб дістатися до американського острова Гуам.

КНДР запустила ракету над Японією
Запуск баллистической ракеты КНДР
Фото: EPA/UPG

КНДР провела черговий запуск балістичної ракети.

Ракета, за даними південнокорейських військових, сягнула висоти близько 770 км і пролетіла близько 3700 км. Ракета пролетіла над островом Хоккайдо в Японії, перш ніж приземлитися в Тихому океані, пише Бі-бі-сі.

Минулого місяця запущена з Північної Кореї ракета пролетіла над Японією, - Токіо назвало це безпрецедентною загрозою для країни.

Південнокорейські військові заявили, що ракети запустили в Пхеньяні незадовго до 07:00 за місцевим часом у п'ятницю (1:06 за київським часом).

Ця ракета пролетіла значно вище і далі, ніж ракета, випущена 29 серпня, яка пролетіла 2700 км і сягнула максимальної висоти близько 550 км.

Спостерігачі відзначили, що новітня ракета пролетіла досить далеко, щоб дістатися до американського острова Гуам у Тихому океані, розташованого за 3400 км від Пхеньяна.

Держміністр уряду Японії Йошихіде Суга заявив, що ракета полетіла над островом Хоккайдо.

Запуск ракети відбувся через кілька днів після введення Сполученими Штатами нових санкцій проти Північної Кореї через тестування нею зброї.

У відповідь на ракетне попередження в п'ятницю військові з Південної Кореї провели навчання із запуску балістичної ракети в Японському морі. Рада національної безпеки Південної Кореї збереться на екстрене засідання в президентському палаці - у Блакитному будинку.

Попередній запуск ракети з Північної Кореї відбувся 29 серпня. Тоді ракета також пролетіла над північним японським островом Хоккайдо, а потім упала в море. Японія не робила спроб збити ракету. Японська преса повідомляла, що перед падінням ракета розвалилася на три частини.

В останні вихідні серпня Північна Корея також випробувала три ракети біля свого східного узбережжя.

На прохання Японії і її союзників Рада Безпеки ООН провела екстрене засідання, на якому було прийнято резолюцію, що передбачає повну заборону на експорт текстильної продукції, обмеження на закупівлю Пхеньяном нафтопродуктів і обмеження імпорту сирої нафти. Китай і Росія підтримали цю резолюцію.

Новий пакет обмежувальних заходів - дев'ятий за рахунком з 2006 року, коли Північна Корея провела своє перше підземне випробування ядерного пристрою.

До запусків 2017 року північнокорейська ракета пролітала над територією Японії у 2009 році. Тоді Японія, США і Південна Корея вирішили, що це випробування балістичної ракети, проте Пхеньян стверджував, що йшлося про ракету, яка доправляла в космос супутник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram