ГоловнаСвіт

Єврокомісія дала Польщі ще місяць на врегулювання судової кризи

Польщі загрожує позов до Суду ЄС.

Єврокомісія дала Польщі ще місяць на врегулювання судової кризи
Еврокомиссия
Фото: energynews.com.ua

Єврокомісія направила уряду Польщі другий документ, в якому містяться пропозиції та вимоги щодо приведення конституційного законодавства держави у відповідність до вимог загальноєвропейського законодавства і цінностей Євросоюзу.

Про це повідомляє "Укрінформ" із посиланням на джерела в керівному інституті ЄС.

"Сьогодні Єврокомісія вирішила направити Польщі другу позицію про причини ситуації. Йдеться про польське законодавство в сфері судової системи", - заявили в керівному інституті ЄС.

У керівництва Польщі, за законодавством ЄС, є один місяць, щоб відреагувати на зазначену позицію офіційного Брюсселя і прийняти рішення, згідно з пропозиціями Єврокомісії. Якщо цього не відбудеться, Єврокомісія подасть на офіційну Варшаву позов до Суду Євросоюзу.

Йдеться, зокрема, про закон про суди загальної юрисдикції, підписаний нещодавно президентом Польщі. На два інші законопроекти - про Верховний суд і Національну суддівську раду - президент Анджей Дуда наклав вето, і зараз під його патронатом триває підготовка нових законопроектів.

Нагадаємо, раніше польська правляча партія "Право і Справедливість" (PiS) змінила закони про Верховний суд, Національну суддівську раду і суди загальної юрисдикції. Опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що це спроба підпорядкувати судову владу виконавчій.

В Єврокомісії закликали владу Польщі утриматися від змін у судовій системі. Разом з тим, у Варшаві відповіли, що заяви Брюсселя є безпідставним втручанням у внутрішні справи країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram