ГоловнаСвіт

Президент Польщі відмовився підписати закони про судову реформу

Дуда передав Сейму ветовані ним закони на повторний розгляд. 

Президент Польщі відмовився підписати закони про судову реформу
Анджей Дуда
Фото: podrobnosti.ua

Президент Польщі Анджей Дуда скерував до Сейму (нижня палата парламенту) на доопрацювання два ветовані ним закони про судову реформу, які стали причиною масових протестів у країні.

Про це повідомляє 112 Україна з посиланням на прес-службу глави польської держави.

"Президент ... відмовився підписати закон від 12 липня 2017 року про внесення змін до закону про Державну раду судочинства, а також деяких інших законів і передав його до Сейму на повторний розгляд", - йдеться в повідомленні.

В іншому повідомленні прес-служби уточнюється, що мовиться зокрема й про закон про Верховний суд.

Нагадаємо, раніше Дуда наклав вето на два закони - про Верховний суд та Національну раду судочинства, оскільки вони створюють прецедент надмірної влади генпрокурора (одночасно міністра юстиції Польщі) над судами і розділяють суспільство. Багато представників провладної партії "Право і Справедливість" (PiS) не приховували свого розчарування рішенням президента, наголошуючи, що тим самим від відтягує реформу судочинства, заплановану владою. 

Як повідомлялося раніше сьогодні, прем'єр-міністр Польщі Беата Шидлов заявила, що уряд Польщі продовжить домагатися ухвалення судової реформи.

У Польщі третій тиждень тривають масові протести проти планів влади змінити судову систему країни. PiS стверджує, що зміни спрямовані на лікування судової системи від патологій. Опозиція, однак, наполягає на тому, що влада намагається підпорядкувати собі судову систему. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram