ГоловнаСвіт

Активи росіян в офшорах визнали порівнянними з активами всередині країни

Американська дослідницька організація вказує на екстремальний рівень нерівності в РФ.

Активи росіян в офшорах визнали порівнянними з активами всередині країни
Фото: Dreamstime.com

Росіяни зберігають в офшорах активи на суму, що дорівнює 3/4 валового національного доходу країни. Обсяг офшорних активів порівнянний за величиною із сукупними активами всередині Росії.

Про це йдеться в доповіді, підготовленій Національним бюро економічних досліджень - приватною некомерційною дослідницькою організацією США, повідомляє РБК.

"Тобто за кордоном - у Великобританії, Швейцарії, Кіпрі й інших офшорних центрах - стільки само фінансів багатих росіян, скільки все населення Росії тримає всередині своєї країни", - підкреслюють автори доповіді Філіп Новокмет і Томас Пікетті з Паризької школи економіки і Габріель Цукман з факультету економіки Університету Каліфорнії.

Обсяг офшорного капіталу росіян перевищує приблизно втричі рівень валютних резервів країни, а 1% найбагатших володіє до 25% національного доходу, йдеться в доповіді.

Росія стала країною, де проблема офшорного капіталу і транскордонних активів є найбільш значущою, вважають автори документа.

"Якщо коротко, результати нашого дослідження вказують на екстремальний рівень нерівності в Росії і збереження концентрації ресурсів на основі ренти. Це навряд чи найкращий рецепт для сталого розвитку та зростання", - підсумовують автори. Офіційні дані про нерівність "значно недооцінюють" концентрацію доходів в Росії, сказано в заключній частині доповіді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram