ГоловнаСвіт

У Норвегії затримали 35 активістів Greenpeace і їхній корабель Arctic Sunrise

Активістам вдалося зупинити роботу нафтової платформи на кілька годин.

У Норвегії затримали 35 активістів Greenpeace і їхній корабель Arctic Sunrise
Arctic Sunrise
Фото: neftegaz.ru

Норвезький береговий патруль затримав корабель Arctic Sunrise організації Greenpeace і 35 активістів руху після їхньої акції протесту в районі нафтової платформи Songa Enabler у Баренцевому морі.

Про це йдеться в заяві "Грінпісу Росія".

Кілька активістів на каяках зайшли в охоронювану 500-метрову зону в районі місця буріння. Їм вдалося зупинити роботу нафтової платформи на кілька годин. Компанія Statoil, яка займається розробками, назвала ці дії "незаконними і безвідповідальними" і викликала поліцію, повідомляє агентство Рейтер.

Одна із затриманих - росіянка Тетяна Васильєва. У заяві, опублікованій "Грінпісом Росія", вона повідомила: "Ми проводили акцію, щоб передати звернення людей з усього світу до норвезького уряду та нафтової компанії Statoil". За її словами, "важливо розуміти, що розливи нафти не знають державних кордонів".

Норвезький береговий патруль зараз буксирує Arctic Sunrise у порт Тромсе.

Greenpeace і рух "Природа і Молодь" раніше подали позов, що оскаржує рішення влади Норвегії про розширення масштабів буріння в Арктиці. Активісти вважають, що це порушує гарантоване конституцією країни право на здорове довкілля.

У вересні 2013 року активісти Greenpeace влаштували протестну акцію біля платформи "Прирозломна" в Баренцевому морі, висадившись на неї. Їх заарештували, проте в грудні 2013 року справи проти них припинили за амністією до 20-річчя Конституції Росії. Судно Arctic Sunrise перебувало під арештом до літа 2014 року. У липні 2017 року суд у Гаазі зобов'язав російську владу виплатити €5,5 млн за затримання активістів і екіпажу, визнавши це порушенням Конвенції ООН про морське право.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram