ГоловнаСвіт

Siemens заборонила іранській компанії постачати турбіни в Крим, - РБК

У РФ пояснили зрив переговорів з іранцями відсутністю взаєморозуміння з приводу кількох питань.

Siemens заборонила іранській компанії постачати турбіни в Крим, - РБК
Siemens
Фото: investing.org

Німецька компанія Siemens заборонила іранській компанії Mapna постачати газові турбіни в окупований Росією Крим.

Про це РБК розповіли три джерела, близькі до Siemens, "Ростех" і уряду Росії.

Джерело видання розповіло, що до осені 2016 року Siemens почала затримувати постачання обладнання після того, як у ЗМІ з'явилася інформація про поставку турбін у Крим в обхід санкцій. У зв'язку з цим президент РФ Володимир Путін доручив уряду і "Ростех" знайти турбіни в інших постачальників.

Представники "Ростех" почали проводити переговори про постачання турбін з іранською компанією Mapna, яка робила обладнання за ліцензією Siemens. Близьке до німецької компанії джерело зазначило, що юристи Siemens, радше за все, вивчили ліцензію, за якою Mapna виготовляла обладнання, і не знайшли порушень умов санкцій у разі його поставок в окупований Крим.

У лютому голова "Ростех" Сергій Чемезов повідомив про те, що переговори з іранською компанією вже на завершальній стадії, однак контракт не було в підсумку укладено. За версією одного зі співрозмовників видання, Siemens попередила Mapna, що поставки обладнання в Крим можуть негативно вплинути на їхні взаємини. Представник "Ростех" пояснив зрив переговорів відсутністю взаєморозуміння з приводу кількох питань.

Офіційні представники Mapna і Siemens відмовилися коментувати цю інформацію.

Нагадаємо, на початку липня стало відомо про те, що газові турбіни Siemens в обхід санкцій були поставлені в Крим. Спочатку ці турбіни закуповували для Тамані. У відповідь на поставки турбін до Криму компанія Siemens припинила поставки енергообладнання російським держкомпаніям

Siemens подав позов проти трьох російських компаній - ВАТ "Технопромекспорт", ТОВ "Технопромекспорт" (ТПЕ) і ТОВ "Сіменс технології газових турбін". Окрім того, німецький концерн припинив співпрацю з державними компаніями Росії з фірми "Інтеравтоматика" (раніше володів 45,7% акцій).

Журнал Wirtschaftswoche писав, що президент РФ Володимир Путін особисто обіцяв, що турбіни Siemens не потраплять на півострів. МЗС ФРН допустив, що ця ситуація погіршить відносини між двома країнами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram