ГоловнаСвіт

У Венесуелі розпочалися вибори Конституційної асамблеї

Із 6 тисяч кандидатів жоден не представляє опозицію. 

У Венесуелі розпочалися вибори Конституційної асамблеї
Фото: EPA/UPG

У Венесуелі в неділю, 30 липня, почалися вибори нової Конституційної асамблеї, яка повинна буде внести зміни до основного закону країни.

Про це пише BBC.

Уряд стверджує, що це єдиний спосіб встановити мир і порядок у країні, де вже багато місяців тривають безперервні протести, за час яких уже загинули десятки людей. Але опозиція бойкотує ці вибори, стверджуючи, що за допомогою асамблеї президент Ніколас Мадуро хоче зосередити всю владу у своїх руках.

Виступаючи по телебаченню, президент Мадуро заявив, що його сторона здобуде значну перемогу, і назвав голосування найважливішими виборами в політичній системі Венесуели.

Понад 6000 осіб висунули свої кандидатури до Конституційної асамблеї, яка складатиметься з 545 депутатів. Жоден з них не представляє опозицію. Минулого тижня в країні відбувся  організований опозицією неофіційний референдум, у якому взяли участь понад сім мільйонів чоловік (всього у Венесуелі 19,5 млн зареєстрованих виборців). 98% тих, хто голосував висловилися проти скликання Конституційної асамблеї.

Асамблея не підкорятиметься парламенту, який контролює опозиція.

Лідери опозиції закликають народ будувати барикади. "Починаючи з понеділка ми візьмемося до нових акцій, тактики та стратегії, відповідних новій реальності, в якій ми опинилися", - сказав Фредді Гевара з альянсу "Круглого столу демократичної єдності" (MUD), але не став вдаватися в подробиці. "Це складний, конфліктний час, якого ми не хотіли, але він лише наблизить момент падіння цього уряду", - сказав він. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram