ГоловнаСвіт

США, Росія і Йорданія домовилися про перемир'я в Сирії

Трамп і Путін не бачать ніякої ролі в Сирії для її нинішнього президента Башара аль-Асада.

США, Росія і Йорданія домовилися про перемир'я в Сирії
Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати Америки, Росія і Йорданія досягли домовленості про перемир'я на частині території Сирії на південному заході країни, передає Радіо Свобода.

Про домовленості публічно оголосили глави зовнішньополітичних відомств США та Росії, виступаючи окремо, але майже одночасно після зустрічі президентів двох країн Дональда Трампа і Володимира Путіна, в якій вони брали участь.

Зокрема, державний секретар США Рекс Тіллерсон назвав укладений тристоронній меморандум важливим і заявив, що він стосується також питань безпеки Йорданії. За його словами, залишилося узгодити деякі деталі домовленості. Тіллерсон додав, що в перспективі співпраця США і Росії може поширитися і на інші райони Сирії.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, зі свого боку, заявив, що в "зоні деескалації" на південному заході Сирії режим припинення вогню має набути чинності опівдні в неділю, 9 липня, за часом Дамаска. За його словами, домовленість про це досягли експерти трьох країн в столиці Йорданії Аммані. Зобов'язання забезпечити дотримання режиму припинення вогню всіма сторонами взяли на себе США і Росія.

Тіллерсон також повідомив, що Трамп і Путін під час зустрічі говорили про необхідність обговорення майбутнього керівництва Сирії. Водночас, зазначив він, США не бачать ніякої тривалої ролі в Сирії для її нинішнього президента Башара аль-Асада, членів його сім'ї і його режиму. За його словами, ще треба домовитися, як Асад повинен залишити владу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram