ГоловнаСвіт

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити €38 тисяч за скаргами на виборах 2011 року

Заяви п'ятьох осіб ЄСПЛ залишив без задоволення.

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити €38 тисяч за скаргами на виборах 2011 року
ЕСПЧ
Фото: nytimes.com

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) присудив Росії виплатити €38 тис. євро за скаргами про порушення, які були допущені на виборах у Держдуму в 2011 році.

Постанову суду опубліковано на сайті ЄСПЛ.

З документа випливає, що кожному з чотирьох заявників потрібно заплатити по €7,5 тис. як компенсацію моральної шкоди та ще €8 тис. за судові витрати. Заявниками стали декілька жителів Санкт-Петербурга, серед них - депутати від "Справедливої Росії". Всього подали скарги 11 осіб, двоє з них згодом відкликали свої позови. Заяви ще п'ятьох осіб ЄСПЛ залишив без задоволення.

У скаргах ішлося про те, що під час підрахунку голосів на деяких виборчих дільницях у Санкт-Петербурзі були допущені порушення. Скарги, подані в російські суди і правоохоронні відомства, не призвели до перерахунку голосів на цих дільницях.

ЄСПЛ постановив, що Росія таким чином порушила права заявників на вільні вибори і право на ефективний правовий захист.

За офіційними підсумками, на думських виборах у 2011 році перемогу здобула партія "Єдина Росія", набравши 49,32% голосів виборців. КПРФ отримала 19,19%, ЛДПР - 11,67%, "Справедлива Росія" - 13,24%. Після цього голосування в Росії почалися масові протести проти підсумків виборів. Протестувальники стверджували, що підсумки голосування були сфальсифіковані, і вимагали їх скасувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram