ГоловнаСвіт

Саміт G7 через Трампа завершився без рішення про боротьбу з глобальним потеплінням

"Існує одне невирішене питання - позиція США".

Саміт G7 через Трампа завершився без рішення про боротьбу з глобальним потеплінням
Фото: EPA/UPG

Лідери країн "Великої сімки" на саміті в сицилійському місті Таорміна не змогли узгодити свою позицію про заходи щодо боротьби з глобальним потеплінням.

Причиною стала позиція президента США Дональда Трампа, пише "Німецька хвиля". Американський лідер скептично оцінює Паризьку хартію з питань клімату від 2015 року, відповідно до якої його учасники повинні обмежити викиди вуглекислого газу і вжити інших заходів боротьби зі змінами клімату.

"Існує одне невирішене питання - позиція США щодо Паризької кліматичної угоди. Усі інші підтвердили свою повну згоду щодо угоди", - заявив прем'єр-міністр Італії Паоло Джентілоні. Своєю чергою федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала підсумки дискусії з питань зміни клімату "вкрай незадовільними". На її думку, цей документ є настільки важливим, що стосовно нього не може бути жодних компромісів.

У підсумковій заяві саміту сказано, що шість із семи провідних держав підтримують Паризьку хартію, тоді як Сполученим Штатам потрібен додатковий час, щоб прийняти рішення із цього питання. Згодом Дональд Трамп на своїй сторінці у Twitter написав, що протягом наступного тижня він вирішить, підтримають США Паризьку хартію чи вийдуть із неї.

При цьому голова Білого дому погодився включити в підсумкове комюніке зустрічі заклик до боротьби з протекціонізмом.

Нагадаємо, що в березні Трамп підписав указ, який скасовує низку розпоряджень Барака Обами в галузі боротьби з кліматичними змінами. Мова про анулювання мораторію на розробку нових родовищ вугілля, а також перегляд плану "Чиста енергія", який передбачає зниження обсягів виробництва електроенергії з вугілля.

Як кандидат у президенти США Трамп неодноразово критикував Паризьку кліматичну хартію й обіцяв скасувати її в разі своєї перемоги. Через кілька годин після вступу на посаду із сайту Білого дому зник розділ про зміну клімату. Американський президент також називав теорію про зміни клімату "аферою", яка, на його думку, була розроблена китайцями для знищення американської промисловості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram