ГоловнаСвіт

У США домовилися про подолання бюджетної кризи

Питання стіни на кордоні з Мексикою знято з порядку денного.

У США домовилися про подолання бюджетної кризи
Фото: EPA/UPG

У конгресі США представники обох партій - республіканці і демократи - досягли угоди на переговорах щодо федерального бюджету на частину поточного фінансового року - до 30 вересня.

Угоді передували кілька тижнів запеклих дебатів, які, на думку багатьох експертів, могли призвести до "шатдауну" - тимчасового припинення роботи органів влади і держустанов у зв'язку з відсутністю фінансування, пише Бі-бі-сі.

Розмір бюджету складає 1 трлн доларів. Тепер його мають схвалити обидві палати конгресу.

Згідно з повідомленнями в американській пресі, у проекті бюджету схвалені всі запитувані військові витрати, але знята запропонована президентом Трампом стаття витрат на будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Зараз США живуть за тимчасовим бюджетом, який був прийнятий 28 квітня і закінчується 5 травня.

У часи президентства Барака Обами кілька разів виникали бюджетні кризи, оскільки в Демократичній партії не було більшості серед законодавців.

Останній "шатдаун" стався в 2013 році і тривав 17 днів. Робота державних установ була припинена, федеральним службовцям довелося піти у вимушену відпустку, закрилися національні парки тощо.

Тепер і Білий дім і конгрес контролюються Республіканською партією, від якої Трамп був обраний на пост президента. Однак для прийняття бюджету необхідно 60 голосів в сенаті, де у республіканців всього 52 місця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram