ГоловнаСвіт

Данія шукає можливості заблокувати "Північний потік-2"

Зараз проект можуть зупинити з екологічних міркувань.

Данія шукає можливості заблокувати "Північний потік-2"
Фото: EPA/UPG

Уряд Данії запропонував змінити законодавство, щоб дати йому можливість заблокувати будівництво газопроводу "Північний потік-2" (Nord Stream 2).

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Euronews.

Зараз такий проект можуть зупинити з екологічних міркувань. Уряд Данії пропонує дати можливість владі накладати заборону також з міркувань національної безпеки і пріоритетів зовнішньої політики.

Як заявило міністерство енергетики країни, питання про газопровід повинна також розглянути Європейська комісія. Зараз Брюссель не має формальних підстав для розгляду цього питання.

Оператор проекту Nord Stream 2 AG вже направив Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччині звіт про оцінку впливу на навколишнє середовище (Звіт Еспо), в якому представлено потенційні екологічні транскордонні впливи проекту нового газопроводу через Балтійське море.

Газопровід "Північний потік-2", що проходить через виняткові економічні зони і (або) територіальні води п'яти перерахованих вище країн, підпадає під дію Конвенції Європейської комісії ООН про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (Конвенції Еспо).

Нагадаємо, "Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії до Німеччини через Балтійське море. Передбачається, що маршрут дном моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного 2011 року.

У лютому це питання обговорювали на засіданні міністрів енергетики країн-членів ЄС. Зокрема, Польща відновила тиск на Єврокомісію через "Північний потік-2".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram