ГоловнаСвіт

Батальйон НАТО в Литві зазнав інформаційної атаки

Провокаційну статтю було опубліковано напередодні річниці членства Литви в НАТО.

Батальйон НАТО в Литві зазнав інформаційної атаки
Фото: rus.tvnet.lv

Військові розміщеного в Литві міжнародного батальйону, який очолюють німці, зазнали вже другої інформаційної атаки.

Про це повідомляє портал Delfi.

Члени парламентського Комітету нацбезпеки й оборони Литви (ПКНБО) отримали листи з вигаданою історією - нібито командувач батальйоном НАТО Хрістоф Хубер є російським агентом.

Підозру викликала адреса, з якої надійшли листи, її закінчення дозволяє припустити, що вони написані в Україні, а автор підписався як "лабусен" (labusen). Це слово нагадує жаргон російських націоналістів, які ображають литовців, називаючи їх "лабусами".

Крім того, автор листа від себе додав лише одне речення, яке було написано з помилками. А далі йде цитата зі статті, здавалося б, безневинного порталу, створеного в 2016 році - kleinlitauen.wordpress.com. Сама стаття була опублікована напередодні річниці членства Литви в НАТО.

"Як відомо, уряд Литви активно звільняє з роботи всіх, у кого були зв'язки з росіянами. Так, віце-спікер парламенту Міндаугас Бастіс був змушений піти у відставку після появи довідки Департаменту держбезпеки про те, що він був пов'язаний із представниками Росії. За даними Delfi.lt, у Литві діють 3000 агентів російської секретної служби", - йдеться в статті.

"Тим часом до Литви прибули німецькі військові, щоб захистити країну від російської загрози. Цікаво, що німецьких військових ніхто не перевіряє, але насправді багато з них політично лояльні Росії, а не Литві. Крім того, деякі військові Бундесверу - нащадки російських емігрантів і малоймовірно, що вони будуть захищати Литву. Знайдені в Facebook фотографії, на яких командувач батальйоном НАТО Хрістоф Хубер знятий у Москві на Червоній площі і на тлі російського танка в Танковому музеї в Кубинці", - наголошено в матеріалі.

Крім того, в статті представлено кілька нібито автентичних фото, на яких нібито зображені Хубер із дружиною в Москві. Щоправда, якщо придивитися до знімків, то видно, що це фотомонтаж. Обличчя Хубера "приклеєне" до тулуба іншої людини. В гуглі можна знайти цей ліцензований знімок, на ньому - інша людина, астронавт, француз Тома Песке.

Однак новина про те, що Хубер "агент Росії" почала поширюватися в публічному просторі. Вона з'явилася на двох литовських військових форумах. Повідомлення залишили особи, які зареєструвалися 28 березня.

"Це ще одна спроба, можливо, більш рафінована, дискредитувати німецьких військових у Литві. Ще один приклад російської інформаційної атаки. Дуже радує те, що литовські відомства реагують адекватно і в литовських ЗМІ з'являється проаналізована і розкладена по поличках інформація", - сказав член ПКНБО Лаурінас Кащюнас.

Нагадаємо, раніше сьогодні голова МЗС Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що вирішення російсько-українського конфлікту залежить від того, як далеко ми дозволимо Москві зайти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram