ГоловнаСвіт

Іспанські слідчі вивчать уламки літака Качинського

Чотири європейські криміналістичні лабораторії допоможуть польській прокуратурі в слідстві у справі Смоленської катастрофи.

Іспанські слідчі вивчать уламки літака Качинського
Авиакатастрофа под Смоленском
Фото: telegraf.lv

Науково-криміналістичний центр іспанської поліції в Мадриді на прохання польської сторони виконає наукові дослідження, пов'язані зі Смоленською катастрофою.

Про це повідомляє Національна прокуратура Польщі.

"Допомога поліції Іспанії матиме характер наукової підтримки слідчих дій і з аналітичного погляду полягатиме в дослідженні зразків, отриманих під час огляду уламків Ту-154М №101, на наявність залишків вибухових речовин", - повідомили в польській прокуратурі.

Як повідомляє в останньому номері польське видання wSieci, чотири європейські криміналістичні лабораторії, зокрема і іспанська, допоможуть польській прокуратурі в слідстві щодо Смоленської катастрофи. Дослідники повинні з'ясувати, чи є на уламках літака екс-президента Польщі Леха Качинського і тілах загиблих залишки вибухівки.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року під час заходу на посадку в умовах сильного туману й обмеженої видимості на аеродромі Північний під Смоленськом розбився літак Ту-154М, на борту якого були 96 осіб. Серед них був президент Лех Качинський, його дружина, представники вищого командування. Вони летіли на жалобні заходи, приурочені до річниці розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі.

У 2011 році Міждержавний авіаційний комітет опублікував остаточний звіт про авіакатастрофу. У ньому йшлося, що причиною катастрофи літака стало рішення екіпажу не йти на запасний аеродром. Також відзначалися і помилки екіпажу.

На початку лютого 2016 року Польща відновила розслідування катастрофи літака, а міністр оборони Антоній Мацеревич назвав її терактом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram