ГоловнаСвіт

Штаб кандидата в президенти Франції звинуватив Росію в кібератаках

Макрон займає проєвропеську позицію і "готовий надати Росії опір".

Штаб кандидата в президенти Франції звинуватив Росію в кібератаках
Эммануэль Макрон
Фото: EPA/UPG

Головний помічник кандидата в президенти Франції Емманюеля Макрона звинуватив Росію в спробах зламати комп'ютерні системи передвиборної кампанії і поширити дезінформацію про кандидата через підконтрольні Кремлю ЗМІ.

Про це Рішар Ферран заявив у понеділок, 13 лютого, в інтерв'ю телеканалу France 2. Він також зазначив, що за хвилею спроб зламати інфраструктуру штабу Макрона стоять "сайти, підтримувані російською владою", повідомляє Німецька хвиля.

Крім того, Ферран звинуватив владу РФ в проведенні цілеспрямованої кампанії з дискредитації Макрона за допомогою фейкових новин в зв'язку з його проєвропейською позицією.

"Наші комп'ютерні системи, бази даних та інші сайти піддалися сотням, якщо не тисячам хакерських атак. І через дивний збіг, усі вони ведуться через російський кордон", - сказав начальник штабу Макрона, додавши, що кандидат вже звернувся до вищої французької влади за допомогою, щоб виключити російський вплив на виборчу кампанію у Франції.

Він провів паралелі між тим, що відбувається в країні і діями російських хакерів під час передвиборної гонки кандидата від Демократичної партії США Гілларі Клінтон.

Ферран зазначив, що Макрон став об'єктом російської пропаганди, оскільки він зацікавлений в "сильній Європі" і готовий надати Росії опір, тоді як інші "праві і крайні праві" кандидати більш "доброзичливі" щодо Москви.

Коли прогнози почали передрікати перемогу незалежного кандидата Макрона над претендентом від вкрай правого "Національного фронту" Марін Ле Пен у другому турі президентських виборів, російські державні ЗМІ Russia Today (RT) і Sputnik збільшили обсяги негативної інформації про проєвропейського кандидата, продовживши активно агітувати за голову "Національного фронту", пише видання Politico. Зокрема, у Франції зазнав критики, прирівнюючи плітку до факту, сюжет Sputnik News від 4 лютого, в якому було сказано, що Макрона підтримує "дуже багате гомосексуальне лобі", а також, що він був "агентом США" для банків.

Як повідомлялося, Євросоюз виділяє додатково €800 тис. для протидії спробам Росії вплинути шляхом дезінформації і пропаганди на вибори в Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram