ГоловнаСвіт

Колишній офіцер ФСБ розповів про замаскованих під мігрантів російських шпигунів

Голова німецької контррозвідки вважає, що ФСБ цілеспрямовано сприяє припливу радикальних ісламістів у Німеччину.

Колишній офіцер ФСБ розповів про замаскованих під мігрантів російських шпигунів
ФСБ
Фото: vesti.ru

Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії відправляла своїх шпигунів у Європу під виглядом мігрантів.

Про це розповів російський офіцер-перекинчик, передає Die Welt.

"Нам вдалося закинути в Європу шпигунів, замаскованих під мігрантів. Про результати доповіли президентові, і він схвалив їх", - заявив колишній офіцер ФСБ на ім'я Ігор у документальному фільмі "Холодна війна Путіна", показаному на німецькому телеканалі ZDF. Перекинчик мав у Росії звання полковника і обіймав у ФСБ посаду керівника відділу боротьби з тероризмом і протидії політичному екстремізму, що підтверджується груповим фото, на якому зображено верхівку спецслужби. За його словами, ФСБ ще з 2002 року "постачала чеченців фальшивими документами". Останні свідчили про те, що "їх переслідували на батьківщині, і вони отримували притулок у Європі".

За допомогою цих "політично переслідуваних" чеченців "російській спецслужбі вдалося створити в Європі справжнісіньку мережу агентів". Вони "інтегрувалися в мусульманські діаспори в Німеччині, у Великобританії і Франції, і коли вони знадобляться, щоб вплинути на політичну ситуацію в інтересах Кремля, ці агенти почнуть свою роботу". "У цьому я впевнений", - заявив Ігор, який нині переховується в Європі.

Те, що це не чутки, підтверджує приклад голови чеченського культурного товариства в німецькому місті Кіль Тимура Дугазаєва, який також дав інтерв'ю ZDF. Дугазаєв спростував, що працює зі спецслужбою, але при цьому визнав, що стежив за співвітчизниками і передавав інформацію про них чеченському керівництву.

За даними Ігоря, всі ці агенти "стежать за критиками режиму і потенційними ісламістами".

Тим часом голова німецької контррозвідки Ганс-Ґеорґ Маасен заявив, що "ФСБ цілеспрямовано сприяє припливу радикальних ісламістів у Німеччину для того, щоб вони дестабілізували ситуацію в країні". Німецькі спецслужби, як додає Die Welt, вже "давно підозрюють за істотно збільшеним числом чеченських біженців можливу цілеспрямовану операцію".

Голова Чечні Рамзан Кадиров в ефірі телеканалу «Россия-1» 10 лютого 2016 року зізнався, що багатьох громадян Росії в ІДІЛ посилають навмисно. За його словами, в Центрі сил спеціального призначення під Центароєм проходили підготовку бійці, які діють у Сирії. Крім того, Кадирову, як він сказав у сюжеті, «вдалося створити розгалужену агентурну мережу безпосередньо всередині ІДІЛ», куди «відправили кращих бійців республіки».

Крім того, телеканал ТСН показав 

відеозапис інтерв'ю екс-офіцера ФСБ, який перейшов на бік України, в якому той заявив про причетність Росії до заворушень у Лондоні, терактів у Парижі й "Ісламської держави". Він стверджує, що радикальні ісламістські угруповання буквально нашпиговані російськими агентами. І Москва реально впливає на їхні дії.

Нагадаємо, наприкінці січня в Росії у справі про держзраду на користь США заарештували трьох осіб - начальника другого оперативного управління ЦІБ ФСБ Сергія Михайлова, його підлеглого Дмитра Докучаєва і менеджера Лабораторії Касперського Руслана Стоянова. Пізніше Михайлов відмовився від свідчень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram