ГоловнаСвіт

Гройсман увійшов до списку найвпливовіших євреїв світу

Найвпливовішою єврейкою визнано дочку Трампа Іванку.

Гройсман увійшов до списку найвпливовіших євреїв світу
Владимир Гройсман
Фото: EPA/UPG

Міністерство у справах діаспори Ізраїлю опублікувало список 15 найвпливовіших євреїв світу, які залишили помітний слід у році, що минає.

Матеріал вийшов як спецдодаток до наймасовішої газети Ізраїлю "Ісраель ха-Йом" ("Ізраїль сьогодні") і газети правого спрямування "Макор Рішон" ("Першоджерело"), передає Forum Daily.

Перше місце віддано великому музиканту і виконавцю Леонарду Коену, який помер восени 2016 року. Також у списку вказано "свіжого" лауреата Нобелівської премії з літератури Боба Ділана (Роберт Алан Цімерман). Також серед втрат цього року означено нобелівського лауреата Елі Візеля.

Четвертим у цьому престижному списку вказано прем'єр-міністра України, 38-річного Володимира Гройсмана. Як випливає зі статті, Гройсман - онук єврея, який дивом врятувався під час Голокосту, вдавши мертвого в ямі серед розстріляних. Також вказано, що займаючи посади мера Вінниці, віце-прем'єра України і спікера Верховної Ради, він ніколи не приховував своїх єврейських коренів і приходив у релігійні свята в синагогу.

Укладачі рейтингу повідомляють, що частина родичів Гройсмана репатріювалася до Ізраїлю, проживає зараз у місті Ашдод.

Окрім того, серед найвпливовіших бізнесменів-євреїв у списку - 83-річний американський мільярдер Шелдон Адельсон (статок - більш ніж $30 млрд), відомий своєю підтримкою Республіканської партії, Дональда Трампа і Держави Ізраїль.

Серед жінок цього списку найбільш "зоряне" місце займає 35-річна Іванка Трамп - дочка обраного президента США, яка прийняла ортодоксальний іудаїзм і отримала єврейське ім'я Яель. Експерти кажуть, що Іванка дуже впливає на батька. Разом зі своїм чоловіком-євреєм Джаредом Кушнером Яель (Іванка) Трамп буде частою гостею в Білому домі, у зв'язку з чим уперше в історії там обладнають кошерну кухню.

Нагадаємо, що робочий візит прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана в Ізраїль відбудеться 27-28 грудня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram