ГоловнаСвіт

Федеріка Могеріні допустила співробітництво ЄС і РФ проти Трампа

Голова європейської дипломатії заявила, що ЄС має намір продовжити санкції проти РФ.

Федеріка Могеріні допустила співробітництво ЄС і РФ проти Трампа
Федерика Могерини
Фото: EPA/UPG

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні допустила об'єднання ЄС з Росією для протистояння обраному президенту США Дональду Трампу.

Про це вона розповіла в інтерв'ю The Wall Street Journal.

На думку Федеріки Могеріні, Росія і ЄС могли б протистояти Трампу в таких питаннях, як зрив ядерної угоди з Іраном, спроби ослаблення ролі ООН або спроби "струсонути" політику на Близькому Сході.

"Ви знайдете питання, де я не здивувалася б побачити європейців і росіян на одному боці. Це угода з Іраном, мирний процес на Близькому Сході і можлива роль ООН", - зазначила Федеріка Могеріні.

При цьому голова європейської дипломатії підкреслила, що ЄС готовий працювати з командою Трампа. За її словами, у США і ЄС "дуже довгий список" проблем, у яких "є над чим попрацювати або ж є спільний підхід". Наприклад, боротьба з тероризмом, контрабандою мігрантів і запобігання кризі в "ключових регіонах".

Також Федеріка Могеріні сказала, що ЄС має намір продовжити санкції проти Росії. Вона зазначила, що це рішення не буде пов'язано з політикою Трампа: ЄС виходить із ситуації з виконанням Мінських домовленостей.

У листопаді Федеріка Могеріні говорила, що ЄС не змінюватиме своєї позиції щодо Росії, навіть якщо це зроблять інші країни. Вона назвала принциповою позицію ЄС у зв'язку з окупацією Криму Росією і її участю в конфлікті на Донбасі. При цьому Федеріка Могеріні закликала політиків ЄС не розглядати відносини з Росією в "чорно-білих тонах". Вона підкреслила спільну роботу з Москвою - над договором про ядерну програму Ірану, у справах Лівії і боротьби з тероризмом.

Обраний президент США Дональд Трамп зі своєю командою заступить на посаду 20 січня. Раніше цього тижня стало відомо, що Трамп вибрав головою Держдепартаменту США (відповідає за міжнародні відносини) президента компанії ExxonMobile Рекса Тіллерсона, відомого давніми зв'язками з Росією та її президентом Володимиром Путіним.

Про намір ЄС продовжити санкції проти Росії раніше говорили джерела Reuters і Bloomberg серед дипломатів. Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд підтримали обмеження. Термін дії санкцій Євросоюзу проти Росії спливає 31 січня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram