ГоловнаСвіт

У парламенті Канади вшанували пам'ять жертв Голодомору

Пам'ятні заходи в канадському парламенті проводять щорічно з 2008 року.

У парламенті Канади вшанували пам'ять жертв Голодомору
Фото: zik.ua

У федеральному парламенті Канади в Оттаві відбувся офіційний захід на честь 83-ї річниці Голодомору в Україні.

Як повідомляє "Укрінформ", прийом відвідали лідери української громади, дипломати, депутати від різних партій і три федеральних міністри.

Звернення від прем'єр-міністра Джастіна Трюдо зачитала міністр міжнародної торгівлі Христина Фріланд. Вона нагадала про великі жертви, яких зазнала Україна в ХХ столітті в боях за незалежність, а також про значний внесок вихідців з України в становлення та розвиток Канади.

Посол України в Канаді Андрій Шевченко подякував канадцям за збереження української культурної спадщини, часто недоступної жителям радянської України. Він нагадав, що перший пам'ятник жертвам Голодомору було встановлено в канадській провінції Альберта за 30 років до того, як подібний монумент з'явився в Києві.

Присутні мали можливість подивитися виставку, розгорнуту в одному з приміщень парламенту, про жахливий штучний голод, на який прирекли українців радянські вожді.

Канада стала першою країною, яка визнала Голодомор актом геноциду українців ще в 2008 році. Відтоді в парламенті країни регулярно проходять офіційні заходи з нагоди річниці тих жахливих подій.

Нагадаємо, минулого тижня історики опублікували архів радянських документів про репресії під час Голодомору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram