ГоловнаСвіт

Трампа зробила президентом ностальгія за 80-ми, - віце-президент Інституту Горшеніна

Його виборці виявилися аутсайдерами політичного життя в останнє десятиліття.

Трампа зробила президентом ностальгія за 80-ми, - віце-президент Інституту Горшеніна
Фото: Макс Требухов

Перемога кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа на виборах у США багато в чому пов'язана з високою мотивацією виборців, які виявилися аутсайдерами політичного життя в останнє десятиліття і ностальгують за минулим.

Таку думку висловив на прес-брифінгу за підсумками спостереження за виборами віце-президент Інституту Горшеніна Олексій Лещенко.

Він нагадав, що головною електоральною групою, на яку спирався Трамп на цих виборах, став той клас людей, який добре жив за часів Рональда Рейгана.

"Це білі чоловіки віком 30-60 років із середньою освітою, як правило, живуть у провінції. В результаті реформ і глобальних трансформацій ринку праці, ця соціальна група виявилася виключеною з політичного процесу всередині країни, значно знизила свій матеріальний і соціальний статус в останнє десятиліття. І як результат, ця група виявилася вмотивованою. Соціологи навіть говорили про "повстання" цієї групи. А кандидат Дональд Трамп зумів очолити це "повстання". Ці переконані виборці, менш численні, ніж виборці Гілларі Клінтон, змогли переконати свою соціальну мережу, свої сім'ї та значно підвищити явку тих, хто в підсумку проголосував за Дональда Трампа і вирішив результат виборів", - сказав він.

"Цей соціальний клас у 80-ті роки і становив середній клас у США за матеріальним станом, соціальним станом і рівнем впливу на політичні процеси в країні. Тому в цієї групи є ностальгія за тими роками. А в гаслі "Зробимо Америку знову великою" і була ностальгія за роками, коли ці виборці жили найбільш забезпечено", - додав Лещенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram