ГоловнаСвіт

Додон лідирує на виборах президента у Молдові

Проросійський кандидат лідирує зі значним відривом

Додон лідирує на виборах президента у Молдові
Фото: EPA/UPG

Голова Партії соціалістів Республіки Молдова Ігор Додон виграє вибори президента цієї країни.

Місцева Центральна виборча комісія підрахувала вже майже 80% бюлетенів. Додон набирає близько 57% голосів виборців, тоді як його суперник Майя Санду - 43%.

За даними ЦВК Молдови, в голосуванні взяло участь понад 1,6 млн громадян (понад 53% населення з правом голосу), пише Newsmaker.md.

Відразу після закриття дільниць Майя Санду вийшла до преси і повідомила, що до початку кімпанії знала: режим не хоче йти. Вона подякувала виборцям за явку: "Ви продемонстрували неймовірну мобілізацію".

Санду додала, що вибори були погано організовані і пропозиції партії відкрити додаткові дільниці у Франції, Італії, Румунії і виділити більше бюлетенів влада проігнорувала. В результаті багато громадян не змогли проголосувати. Санду також назвала і порушення всередині країни: купівля голосів, примус, організоване голосування жителів Придністров'я. Лідер партії "Дія і солідарність" (ССА) зажадала, щоб ЦВК розібрався з ситуацією з втраченими бюлетенями в Португалії.

Її конкурент Ігор Додон також дав невеликий брифінг. Він привітав усіх із закінченням президентської кампанії, подякував усім, хто виконав свій громадянський обов'язок, подякував усім, хто віддав свій голос на його підтримку.

"Громадяни вирішили, хто стане президентом, а ми повинні подбати про громадян і рівновагу в суспільстві", - підкреслив лідер соціалістів.

Прокоментував голова Партії соціалістів Республіки Молдова і брак бюлетенів на дільницях.

"Я знаю, що тисячі громадян так і не змогли реалізувати своє право голосу. Хтось через несприятливі умови, хтось через те, що не вистачило бюлетенів для голосування. У Росії, в Європі, Придністров'ї тисячі людей були змушені повернутися додому так і не проголосувавши. Безліч раз ми закликали ЦВК відкрити більше виборчих дільниць, там де наших громадян більше, як наприклад у Російській Федерації. Ви цього не зробили. Тепер ви повинні відповісти за це. Ви повинні зробити реальні кроки, для того, щоб у майбутньому це не повторилось", - заявив він.

За підсумками першого туру виборів, який відбувся наприкінці жовтня, жоден з кандидатів не зміг подолати необхідний для перемоги 50-відсотковий бар'єр. У першому турі Додон набрав 47,98%, Санду - 38,71%.

Останні прямі вибори президента відбулися у Молдові в 1996 році. З 2000 року президента обирав парламент, але в березні 2016 року конституційний суд країни постановив повернутися до всенародних президентських виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram