ГоловнаСвіт

Філіппіни скасовують збройову угоду зі США

Збройовий договір було скасовано з боку США ще минулого місяця.

Філіппіни скасовують збройову угоду зі США
Родриго Дутерте

Філіппіни скасують збройову угоду зі США.

Відповідний наказ віддав президент Філіппін Родріго Дутерте, повідомляє "Коммерсантъ".

"Ми будемо шукати іншого постачальника з дешевшою і, можливо, міцнішою зброєю", - заявив Дутерте.

Мова про постачання 26 тис. автоматів для національної поліції Філіппін.

Цей договір було припинено з боку США після заяви сенатора Бена Кардіна минулого місяця про те, що він голосуватиме проти цієї угоди.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Дутерте пообіцяв припинити військову співпрацю зі США

У квітні 2016 року повідомляли, що на Філіппінах можуть знову з'явитися військові бази США. Договір терміном на 10 років дозволив би американцям будувати й експлуатувати об'єкти на п'ятьох філіппінських військових базах - одній сухопутній і чотирьох військово-повітряних, включаючи базу ВПС "Антоніо Баутіста" на острові Палаван, безпосередньо біля спірної акваторії в Південно-Китайському морі.

Американські військові були дислоковані на південних філіппінських островах Джоло і Басілан, починаючи з 2002 року, в рамках операції "Непохитна свобода" для боротьби з бойовиками терористичної організації "Абу Сайяф". У 2015 році програму військової присутності на Філіппінах було в основному згорнуто, в країні залишився невеликий підрозділ, який готував місцевих військових.

Родріго Дутерте став президентом Філіппін у червні 2016 року, відтоді він зробив низку різких заяв на адресу зарубіжних політичних і державних діячів. Так, він послав під три чорти американського лідера і Євросоюз за критику проведеної ним кампанії боротьби з наркоторгівлею, обізвав дурнем генсека ООН Пан Гі Муна, який покидає свою посаду, і образив посла США в Манілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram