ГоловнаСвіт

ЄС пригрозив Росії новими санкціями

Про конкретний план нових санкцій на саміті Євросоюзу поки що не йшлося.

ЄС пригрозив Росії новими санкціями
Ангела Меркель
Фото: 112.ua

Якщо Росія продовжить бомбардування сирійського міста Алеппо, ЄС розгляне всі доступні дії у відповідь, заявила канцлер ФРН Ангела Меркель.

Як пише Deutsche Welle, про це вона сказала в ніч на п'ятницю після закінчення першого дня саміту ЄС у Брюсселі. У разі відновлення інтенсивних бомбардувань Євросоюз може переглянути політику щодо РФ.

За словами Меркель, про конкретний план нових санкцій на саміті поки що не йшлося, але ЄС у разі потреби може діяти швидко. Учасники саміту одностайно засудили "нелюдські" бомбардування і домовилися посилити тиск на Москву і Дамаск, щоб домогтися перемир'я в Сирії, наголосила Меркель.

"Європейська Рада категорично засуджує напади на цивільних осіб, що здійснюються сирійським режимом і його союзниками, включаючи Росію" і "вимагає від них припинити звірства, зробивши негайні кроки щодо забезпечення гуманітарного доступу в Алеппо й інші частини країни", йдеться в проекті підсумкової заяви учасників саміту. Згадка про санкції проти прихильників Дамаска була виключена з проекту документа. Якщо "звірства" в Алеппо не припиняться, ЄС візьме до уваги "всі доступні можливості" для впливу на РФ і Сирію, заявив цього ж дня голова Євроради Дональд Туск.

За словами Туска, "стає зрозуміло, що стратегія Росії спрямована на ослаблення ЄС", для цього використовуються різні методи - від порушень повітряного простору та інформаційних кампаній до кібератак і втручання в політичні процеси. На саміті було вирішено протидіяти цьому. ЄС готовий до діалогу, але не піде на компроміси в тому, що стосується його цінностей і принципів, вказав Дональд Туск.

Нагадаємо, США також розглядають питання про додаткові санкції, заявляв держсекретар країни Джон Керрі. Тиснути на Росію за допомогою обмежувальних заходів закликали і голови МЗС Швеції та Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram