ГоловнаСвіт

Посол Латвії: шлях України в ЄС буде складнішим і довшим, аніж у країн Балтії

"Успіх України дуже важливий для всього регіону".

Посол Латвії: шлях України в ЄС буде складнішим і довшим, аніж у країн Балтії
Юрис Пойканс
Фото: Макс Левин

Посол Латвії в Україні Юріс Пойканс вважає, що шлях України в Європейський Союз буде складнішим і займе більше часу порівняно з країнами Балтії.

Таку думку він висловив на VI Національному Експертному Форумі Інституту Горшеніна, який проходить у Києві в середу.

Він зазначив, що обставини, в яких зараз перебуває Україна, неможливо порівняти з тими, які пережили Балтійські країни.

"Десять років тому Росія не заперечувала проти членства Балтійських країн в Європейському Союзі. Вона була проти нашого членства в НАТО. Але коли справа стосується Грузії, України та Молдови, то очевидно, що Росія сприймає "Східне партнерство" і угоди про асоціацію як пряму загрозу", - зауважив Пойканс.

"Друге - Україна, на відміну від Балтійських країн, протистоїть агресії на сході. Це вимагає великої кількості ресурсів. У нас не було такої ситуації. І, звісно, третій очевидний фактор - у України набагато складніша історична спадщина, ніж у нас. У нас була державність упродовж 20 років, що дуже нам допомогло, і ми відразу взяли курс на Європейський Союз на початку 1990-х років", - сказав він.

"Шлях до Європи для України буде набагато складнішим і займе значно більше часу", - підсумував посол.

При цьому він заявив, що за останні два роки Україна досягла значного прогресу. Наприклад, вона з великими труднощами і втратами, але зуміла стабілізувати лінію фронту на Донбасі. Також є свідчення відновлення економіки України, МВФ і Європейський Союз надають країні фінансову підтримку.

"Успіх України дуже важливий для всього регіону. Тому що Росія ставить на те, що Україна провалиться, і кожен день намагається підірвати українську незалежність, це очевидно. Тому успіх України - слов'янської країни з дуже сильними позиціями російської мови - продемонструє, що іншої альтернативи не існує", - сказав він.

Посол заявив, що українська нація повинна проявити терпіння, силу і відвагу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram