ГоловнаСвіт

ЄС може оштрафувати Іспанію на €5 млрд, - ЗМІ

Євросоюз також може відмовити Мадриду у виділенні €1,3 млрд на громадські потреби.

ЄС може оштрафувати Іспанію на €5 млрд, - ЗМІ

У Брюсселі чекають від уряду Іспанії на конкретні кроки у скороченні бюджетного дефіциту. Необхідні документи Мадрид повинен подати на розгляд ЄС до середини жовтня, в іншому разі на Іспанію можуть накласти штраф у розмірі €5 млрд.

Про це повідомляють "Известия" з посиланням на джерело в парламенті Іспанії.

Проект бюджету Іспанії на 2017 рік досі не подано на затвердження в парламент. На цей документ, а також багаторічний план скорочення бюджетного дефіциту чекають у Брюсселі до 15 жовтня.

Як зазначає видання, судячи з усього, до зазначеного терміну паперів не подадуть, оскільки в країні вже кілька місяців не вдається сформувати уряд.

Найближчим часом ситуація заледве чи зміниться, оскільки 25 вересня мають пройти місцеві вибори у двох великих регіонах: Галісії і Країні Басків. Усі можливі перестановки в кабінеті міністрів відбудуться не раніше від цієї дати, і лише після цього оновлений склад почне роботу з проектом бюджету.

У зв'язку з тим, що Іспанія вчасно не виконає необхідних дій для стабілізації бюджету, Брюссель може накласти на Мадрид штраф у розмірі 5 млрд євро. Крім того, Євросоюз може відмовити у виділенні €1,3 млрд, обіцяних раніше на громадські потреби.

Нагадаємо, що в червні пройшли перевибори в парламент Іспанії. Однак країна, як і раніше, залишається в політичній кризі. За підсумками голосування консервативна Народна партія прем'єр-міністра країни Маріано Рахоя отримала 137 мандатів у 350-місному конгресі депутатів, нижній палаті іспанського парламенту. У попередньому складі парламенту Народна партія мала 123 крісла.

Іспанська соціалістична робітнича партія посіла друге місце і отримає 85 місць - на п'ять менше, ніж минулого разу. Вкрай лівий блок "Подемос" отримає 71 (без змін), а правоцентристська "Громадяни" - 32 (на вісім менше) мандати.

У результаті попередніх парламентських виборів у грудні 2015 року жодна з чотирьох основних партій, що пройшли до парламенту, не отримала абсолютної більшості голосів.

У результаті кількамісячних переговорів партіям не вдалося сформувати ні коаліцію, ні уряд.

Попередні вибори в Іспанії пройшли в грудні. Тоді Народна партія посіла перше місце, але не зуміла сформувати коаліцію, і Маріано Рахой був виконувачем обов'язки прем'єр-міністра.

До 2014 року коаліцію формували Народна і Соціалістична партії, однак після утворення партії "Подемос" ситуація змінилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram