ГоловнаСвіт

Китайські інвестори мають намір побудувати глибоководний порт на території материкової України замість Криму

До Криму Китай не піде через ризик потрапити під міжнародні санкції.

Китайські інвестори мають намір побудувати глибоководний порт на території материкової України замість Криму
Фото: EPA/UPG

Китайські інвестори мають намір побудувати глибоководний порт на території материкової України замість Криму.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua повідомив посол України в Китаї Олег Дьомін.

«Інвестори, які збиралися будувати порт у Криму, публічно заявили, що не матимуть справи з маріонетковою владою окупованого півострова і не будуть приступати там до цього проекту. Навпаки, вони готові такий порт будувати на материковій Україні».

За словами посла, вже «проведена дуже велика дослідницька робота, вже є варіанти», але далі справа за українською стороною. «Україна повинна сказати, потрібен їй цей порт або не потрібен. Київ поки що думає», - сказав Дьомін.

Посол також зазначив, Китай не визнає окупацію Росією Криму, тримається осторонь від ведення там комерційної діяльності. «Китайських інвесторів у Криму немає, китайського бізнесу там немає теж. І те, що Росія часто подає як візит бізнесменів, туроператорів і т.д - це все провокація. Держструктури Китаю чітко вважають Крим українською територією - а навіть при всьому ринковому господарстві Китай значною мірою все-таки дисциплінована країна», - сказав Дьомін.

Він пояснив, що в Крим не прийдуть навіть дрібні бізнес-структури. «Вони розуміють, що потрапляють під міжнародні санкції. А для китайців, з їх глобальним підходом до бізнесу в усьому світі, втратити через Крим (при всьому його для нас прекрасному значенні) можливість працювати в США, Європі, Японії або в Африці - це необґрунтовані жертви», - сказав посол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram