ГоловнаСвіт

Влада Китаю допустила відмову китайських компаній від інвестицій в економіку Австралії

Австралія відмовилася продати КНР найбільшого оператора електромереж

Влада Китаю допустила відмову китайських компаній від інвестицій в економіку Австралії
Фото: crossed-flag-pins.com

Китай у середу назвав протекціонізмом заборону Австралії на $7,7-мільярдний продаж свого найбільшого оператора електромереж і попередив, що це може призвести до відмови китайських компаній від інвестицій в економіку зеленого континенту.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Голова казначейства Австралії Скотт Моррісон сказав минулого тижня, що претендентам на купівлю компанії Ausgrid - китайської State Grid Corp of China і гонконгської Cheung Kong Infrastructure Holdings - не буде дозволено здійснити операцію і мотивував це міркуваннями національної безпеки.

"Таке рішення - протекціоністське. Воно серйозно впливає на прагнення китайських компаній інвестувати в Австралію", - відповів на це прес-секретар китайського міністерства торгівлі Шень Даньян на брифінгу в Пекіні.

"Китай сподівається, що Австралія створить більш справедливі та прозорі умови для китайських інвестицій".

Австралія вже вдруге в цьому році відмовилася продавати значні активи Китаю, своєму найбільшому джерелу іноземних інвестицій. Рада, що регулює іноземні інвестиції, відхилила пропозицію очолюваного КНР консорціуму про покупку найбільшого в Австралії земельного власника, компанії Kidman&Co.

Інвестиційна експансія Пекіна за кордоном у цьому році стала предметом пильного вивчення урядами країн Європи і США. Британський прем'єр Тереза Мей піднесла сюрприз, вирішивши переглянути будівництво АЕС, що фінансується частково на китайські гроші. Пекін тепер задається питанням, чи його інвестиції, як і раніше, вітаються на Заході, відзначає Рейтер.

Посол США в Австралії Джон Беррі закликав враховувати інтереси національної безпеки, коли мова стосується іноземних інвестицій в інфраструктуру і чутливі сфери.

"США повністю поважають процедуру і рішення, прийняті австралійським урядом щодо іноземних інвестицій, навіть коли вони зачіпають інтереси американських компаній", - повідомив він Рейтер.

Китайські інвестиції в Австралії в 2015 році перевищили $11 млрд, свідчать дані консалтингової компанії KPMG і Сіднейського університету.

Колишній високопоставлений чиновник Міноборони Австралії Пітер Дженнінгс сказав, що торгові відносини з Китаєм ставлять Австралію в стратегічно складне становище.

"У нас ніколи не було більшої залежності від будь-якої країни", - сказав Дженнінгс.

"Наш ризик полягає в тому, що якщо Пекін захоче примусово запровадити політичні заходи, то буде в позиції сильного ... стосовно нашої країни, саме через ступінь торгової залежності", - сказав Дженнінгс, директор Австралійського інституту стратегічної політики.

У 2015 році Landbridge Group, якою володіє китайський мільярдер Е Чен, відвоювала право на довгостроковий лізинг порту Дарвіна на півночі Австралії в рамках угоди на суму 506 млн австралійських доларів.

Нагадаємо, в квітні 2012 року Китай і Австралія домовилися співпрацювати в інфраструктурних проектах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram