ГоловнаСвіт

Ізраїль допускає можливість екстрадиції Ставицького в разі гарантії відбування можливого терміну покарання в Ізраїлі, - Луценко

Ставицькому також запропонують угоду зі слідством.

Ізраїль допускає можливість екстрадиції Ставицького в разі гарантії відбування можливого терміну покарання в Ізраїлі, - Луценко
Фото: Макс Левин

Ізраїль допускає можливість екстрадиції Едуарда Ставицького в разі гарантії відбування його можливого терміну покарання в Ізраїлі. Київ готовий також запропонувати угоду зі слідством. Про це генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив в інтерв'ю виданню Forum Daily під час свого візиту до Ізраїлю.

"Ізраїльські колеги говорять нам про можливість екстрадиції при гарантії відбування можливого терміну покарання пана Ставицького-Розенберга в Ізраїлі. Це абсолютно не проблема для нашої країни. Також я вважаю за можливе запропонувати Ставицькому угоду зі слідством, положення про яку вже законодавчо оформлено в Україні. Це не позбавить його покарання та конфіскації, але може зменшити термін у разі співпраці зі слідством, і скоротить процедури", - повідомив Луценко.

За словами генпрокурора, потрібен позитивний сигнал у цьому питанні. "Чи буде він примусовим для пана Ставицького або це буде крок з його боку? М'яч на його боці поля", - сказав він.

Луценко нагадав, що за матеріалами справи Ставицького підозрюють у незаконному виділенні землі під резиденцію Межигір'я. "Збитки становили близько 50 млн. доларів. Ставицький оформляв усі темні оборудки. Ми спочатку подали в Ізраїлі документи для оголошення йому підозри, а в червні - документи на його екстрадицію", - розповів він.

За його словами, ГПУ через МЗС обговорював робочі моменти в цьому процесі з ізраїльськими колегами. "Ми були б згодні і з тим, щоб суд відбувався в Ізраїлі", повідомив Луценко, додавши при цьому, що це "дуже клопітка справа з викликом свідків та іншими юридичними процедурами".

Відповідаючи на запитання про реакцію ізраїльської сторони, генпрокурор повідомив, що прохання ГПУ "уважно розглянуть", і він побачив "повне взаєморозуміння з ізраїльської сторони". При цьому процедура залежить не тільки від Генпрокуратури та Мін'юсту, а й від самого Ставицького-Розенберга, від судової системи та інших факторів.

Що стосується другого втікача, який теж перебуває в Ізраїлі - екс-міністра освіти Дмитра Табачника, то його оголошено в міжнародний розшук. "Його справа не є настільки масштабною, як справа Ставицького. Там ще триває досудове слідство і рішення про екстрадицію не прийнято", - повідомив Луценко.

"Ми робимо акцент на пошуку грошей української мафії. За нашою інформацією, ці гроші далеко не в Ізраїлі, але, попри це, ізраїльські фахівці - і діючі, і відставні - пропонують нам допомогу в цьому питанні, і було б нерозумно нею не скористатися", - додав Луценко.

Він повідомив, що з цього приводу відбулися переговори з генеральним прокурором Шаєм Ніцаном і міністром юстиції Айєлет Шакед, було підписано меморандум про спільні дії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram