ГоловнаСвіт

WSJ розповів про зв'язок переданих США Ірану $400 млн зі звільненням американців в Тегерані

За версією видання, передача грошей Тегерану була ретельно скоординованим обміном.

WSJ розповів про зв'язок переданих США Ірану $400 млн зі звільненням американців в Тегерані
Фото: alternativechannel.org

The Wall Street Journal розповів про зв'язок між відправленням в Іран $400 млн готівкою і звільненням громадян США, затриманих раніше в Тегерані.

Як пише WSJ з посиланням на власні джерела, американські чиновники дозволили представникам Ірану отримати гроші лише тоді, коли літак зі звільненими американцями на борту вилетів з аеропорту Тегерана 17 січня. Тільки-но це відбулося, представники іранської влади отримали $400 млн готівкою. Гроші були спрямовані в Тегеран вантажним літаком авіакомпанії Iran Air з аеропорту Женеви.

Видання називає подію ретельно скоординованим обміном, розрахованим у часі на звільнення декількох американських громадян в Ірані.

Раніше влада США заявляла, що $400 млн були викупом за звільнення чотирьох американських громадян.

Як заявив прес-секретар президента США Джош Ернст, США за час перебування при владі президента Барака Обами "не платили викупу для звільнення незаконно затриманих в Ірані американців". За його словами, США не будуть платити викуп і в майбутньому.

Ернст зазначив, що гроші були спрямовані в Іран в рамках угоди про врегулювання давньої заборгованості.

На початку серпня стало відомо, що адміністрація президента США Барака Обами в січні таємно переправила $400 млн готівкою в Іран, що за часом збіглося зі звільненням владою в Тегерані чотирьох затриманих раніше американських громадян.

Дерев'яні коробки, набиті євро, франками й іншою валютою, були відправлені в Іран на вантажному літаку без розпізнавальних знаків, повідомили джерела газеті. За їхніми даними, США отримали гроші в центробанках Нідерландів і Швейцарії.

За інформацією WSJ, ці гроші були частиною суми в $1,7 млрд, яку США зобов'язані повернути Ірану у зв'язку з подіями 35-річної давності: тоді останній шах Ірану Мохаммед Пехлеві купив у США партію зброї, але вона так і не було доправлена в країну через ісламську революцію. Грошей не повернули.

Можновладні американські чиновники в бесіді з газетою заперечували будь-який зв'язок між звільненням затриманих американців і відправленням готівки, зазначаючи, що ці дві події відбулися одночасно лише випадково.

Нагадаємо, раніше в серпні в Ірані стратили фізика-ядерника, який повернувся зі США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram