ГоловнаСвіт

В Естонії зажадали вибачень від Росії за монету з "Бронзовим солдатом"

Естонські політики нагадали, що коли Червона армія увійшла в Таллінн, естонська влада вже була відновлена.

В Естонії зажадали вибачень від Росії за монету з "Бронзовим солдатом"
Монета с изображением памятника Воину-освободителю в Таллине
Фото: Банк России

Естонська консервативна народна партія висловила обурення російською монетою із зображенням пам'ятника Воїну-визволителю в Таллінні і заявила, що влада республіки повинна вимагати вибачень від Москви.

Про це повідомляє портал ERR.ee.

Заступник голови фракції партії в парламенті Хенн Піллуаас охарактеризував випуск грошового знака як спотворення історії та як провокацію. За його словами, пам'ятна монета - насмішка над стражданнями естонського народу. Як підкреслив Піллуаас, у вересні 1944 року, коли Червона армія увійшла в Таллінн, "на вежі Довгий Герман майорів синьо-чорно-білий (естонський - ред.) прапор, естонська влада вже була відновлена".

"Слід зазначити, що уряд на чолі з міністром закордонних справ Мариною Кальюранд мовчить. Чому не викликали посла Російської Федерації і не подали офіційний протест?" - підкреслив парламентарій.

Нагадаємо, раніше цього тижня Литва розкритикувала Росію за випуск монети, присвяченої звільненню Вільнюса в роки Великої Вітчизняної війни. Голова МЗС Литви тоді заявив, що "Росія не готова до історичної правди про радянську окупацію".

Прибалтійські республіки обурила випущена Банком Росії серія "Міста-столиці держав, звільнені радянськими військами від німецько-фашистських загарбників". Монети присвячено також Белграду, Берліну, Братиславі, Будапешту, Бухаресту, Варшаві, Відню, Києву, Кишиневу, Мінську, Празі, Ризі і Таллінну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram