ГоловнаСвіт

Голова Єврокомісії: міграційна угода з Туреччиною на межі зриву

Раніше Ердоган кілька разів натякав на бажання скасувати угоду.

Голова Єврокомісії: міграційна угода з Туреччиною на межі зриву
Фото: EPA/UPG

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер не відкидає, що угоди з Туреччиною з питання протидії незаконній міграції зірвуться.

Про це він заявив в інтерв'ю австрійській газеті Kurier, повідомляє "Анадолу".

"Ризик скасування домовленості дуже високий. Успіх дуже крихкий. Президент Ердоган кілька разів натякав на бажання скасувати угоду", - зазначив Юнкер.

Він наголосив, що в разі скасування домовленості Європа знову встане "лицем до лиця" з потоком біженців.

Нагадаємо, в травні Реджеп Ергдоган заявив, що парламент Туреччини заблокує угоду про прийняття мігрантів, якщо турецьким громадянам не дозволять в'їжджати на територію Євросоюзу без візи.

Напередодні канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що безвізовий режим між ЄС і Туреччиною не набуде чинності з 1 липня, як передбачалося раніше, оскільки Туреччина не виконала декілька умов договору з ЄС.

Скасування віз є частиною домовленості щодо врегулювання міграційної кризи в Європі, підписаної в березні. У рамках цього договору Туреччина повинна забрати на свою територію частину мігрантів, які вже прибули до Євросоюзу, вжити заходів щодо зупинки потоку нових мігрантів, а також забезпечити всередині країни свободу слова, політичну конкуренцію і гарантувати права меншин. Усього в списку вказано 72 умови, з яких Туреччина до початку травня виконала лише половину.

У рамках угоди Анкара повинна була отримати €3 млрд для розміщення мігрантів і безвізовий режим для короткострокових поїздок своїх громадян в ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram