ГоловнаСвіт

Вихідця з України засуджено в США за створення найбільшої в світі фірми з відмивання грошей

Засновник Liberty Reserve сів на 20 років.

Вихідця з України засуджено в США за створення найбільшої в світі фірми з відмивання грошей
Фото: EPA/UPG

Вихідця з України Артура Будовського засуджено до 20 років тюремного ув'язнення в США. Його визнали винуватим у відмиванні грошей через систему анонімної банківської мережі Liberty Reserve, пише BBC.

У своїй рекламі LR називала себе "найбільшою системою платежів і грошових переказів" і, згідно з судовими документами, дійсно відмила загалом приблизно 8 млрд доларів. Серед понад 5,5 млн її клієнтів були не тільки кіберзлочинці, організатори всіляких пірамід, викрадачі чужих особистих даних та інші темні особи, що мали потребу швидко й анонімно легалізувати кримінальні бариші, але і чесні люди, які випадково опинилися в такій компанії.

Для використання послуг Liberty Reserve була потрібна тільки електронна пошта. Будовський заробляв один відсоток від суми транзакції, послуга проведення операції без вказівки рахунку коштувала ще 75 центів.

У зв'язку з керівною роллю Будовського у злочинній організації та обсягом сум, які пройшли через неї, йому загрожувало від 30 років в'язниці до довічного терміну. Однак він пішов на угоду з прокуратурою і отримав тільки 20 років.

Liberty Reserve працювала з 2005-го по 2013 рік, поки її не прикрила влада Коста-Рики, де вона в той час базувалася. Тоді ж Будовського заарештували на прохання США в Іспанії. У жовтні 2014 року його було екстрадовано до Америки, де в його компанії було найбільше акаунтів - близько 660 тисяч.

У справі LR загалом проходять семеро осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram