ГоловнаСвіт

МЗС Туреччини викликало голландського посла "на килим" через карикатури на Ердогана

Голландський посол попросив владу Туреччини прояснити прохання до голландців інформувати турків про повідомлення з образами на адресу Ердогана.

МЗС Туреччини викликало голландського посла "на килим" через карикатури на Ердогана
Турция
Фото: segodnya.ua

МЗС Туреччини викликало "на килим" посла Нідерландів Корнеліса ван Рижа, щоб висловити невдоволення з приводу опублікованих голландською пресою карикатур із зображенням турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Про це повідомляє Hurriyet Daily News.

За даними видання, посол попросив владу Туреччини прояснити ситуацію з електронними листами, які нібито поширило консульство Туреччини в Роттердамі на адресу діючих у місті турецьких організацій. У листі містилося прохання до громадян інформувати дипломатів про появу в ЗМІ та соцмережах матеріалів з образами на адресу республіки або особисто Ердогана.

Раніше, 11 квітня, турецький лідер написав заяву в прокуратуру німецького міста Майнц на телеведучого Яна Беермана, який зачитав вірш в ефірі німецького телебачення, що образив Ердогана. 15 квітня німецька прокуратура почала розслідування стосовно Беермана.

Вірш, який викликав резонанс, прозвучав у програмі Neo Magazin Royale на телеканалі ZDF. Його рядки містили критику на адресу турецького лідера з питань утисків курдів і християн, а також закриття опозиційних газет. При цьому вірш містив низку образливих виразів особистого характеру.

Влада Туреччини в цей час перебуває в конфлікті з незалежною пресою в країні. Зокрема, триває кримінальне переслідування головного редактора та кореспондента газети Cumhuriyet ("Республіка") Джана Дюндара і Ердема Гюля, які були заарештовані 27 листопада 2015 року. Їм висунуто звинувачення в сприянні збройним терористичним групам і шпигунстві.

Нагадаємо, раніше цього тижня ЄС допустив введення безвізового режиму з Туреччиною з кінця червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram