ГоловнаСвіт

Брюссельські терористи спочатку хотіли атакувати стадіони Євро-2016

Імовірний терорист пояснив зміну планів швидким прогресом слідства

Брюссельські терористи спочатку хотіли атакувати стадіони Євро-2016
Мухаммед Абрини
Фото: EPA/UPG

Один із фігурантів справи про теракти у Брюсселі Мохаммед Абріні повідомив, що спочатку терористи планували здійснити вибухи під час проведення матчів чемпіонату Європи з футболу (Євро-2016) у Парижі.

Про це повідомляє видання The Guardian. Правдивість свідчень Абріні перевіряє слідство.

За його словами, плани змінилися у зв'язку з тим, що розслідування листопадових терактів в Парижі просувалося швидкими темпами. Крім того, на вибір чергової мети вплинуло посилення заходів безпеки у Франції.

Раніше про те, що брюссельські терористи спочатку планували атакувати Париж повідомили у бельгійській прокуратурі. Тоді, однак, не уточнювалося, що метою терористів мали стати саме паризькі стадіони.

Правоохоронні органи Бельгії заарештували 31-річного Абріні, який перебував у міжнародному розшуку, в п'ятницю, 8 квітня. Він зізнався, що був тим самим "чоловіком у капелюсі", якого запам'ятали камери відеоспостереження в аеропорту Брюсселя разом із двома смертниками. При цьому він перебував у розшуку в Європі з грудня. Його разом із підозрюваним в організації паризьких терактів Салахом Абдесламом зняла відеокамера за два дні до атаки.

22 березня у результаті терактів у міжнародному аеропорту і метро Брюсселя загинули 35 людей, понад 300 отримали поранення.

У Парижі теракти сталися у ніч на 14 листопада 2015 року. Смертники влаштували вибухи під час футбольного матчу біля стадіону "Стад де Франс", захопили заручників у театрі "Батаклан" і відкрили стрілянину біля кількох ресторанів у центрі Парижа. У результаті загинули 130 осіб, понад 350 постраждали.

Відповідальність за вибухи в Парижі і Брюсселі взяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава".

Чемпіонат Європи відбудеться з 10 червня по 10 липня у дев'ятьох містах Франції. Матчі в тому числі будуть проходити в Парижі на стадіоні "Парк де Пренс" і на арені "Стад де Франс" в передмісті французької столиці. Прем'єр-міністр країни Мануель Вальс заявив, що турнір не скасують, проте під час його проведення буде вжито підвищених заходів безпеки.

Нагадаємо, на початку березня повідомлялося, що УЄФА створила резервний план проведення матчів Євро-2016 на випадок загрози терактів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram