ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Нігерійське крило ІДІЛ зажадало 35 млн фунтів за викрадених школярок

За приблизними оцінками, в полоні залишається близько 220 дівчаток.

Нігерійське крило ІДІЛ зажадало 35 млн фунтів за викрадених школярок
Боевики "Боко Харам" (Архив)
Фото: novostiua.net

Терористичне угруповання "Боко Харам" (з 2015 року - "західноафриканська провінція "Ісламської держави") зажадала викуп у розмірі 35 млн фунтів за повернення 219 викрадених дівчаток зі школи-інтернату Чібок.

Про це пише Тhe Telegraph з посиланням на анонімні джерела.

За даними співрозмовників видання, лідери терористичного угруповання вийшли на контакт з урядом Нігерії з пропозицією провести переговори про звільнення дівчат. Як викуп викрадачі вимагають 10 млрд нігерійських найр (трохи більше, ніж 35 млн фунтів).

14 квітня 2014 року 276 вихованок школи-інтернату в Чібок на півночі Нігерії взяли в заручники бойовики угруповання "Боко Харам". Згодом деяким із них вдалося втекти. На цей момент доля і місце перебування 219 дівчат залишається невідомим. Через місяць після викрадення лідер терористів Абубакра Шекау заявив, що готовий обміняти полонянок на кілька своїх сподвижників, яких утримують у нігерійських в'язницях. Цей обмін повинен був відбутися за посередництва Червоного Хреста, проте був зірваний через позицію нігерійської влади, яка відмовилася випускати засуджених терористів на свободу.

З початку 2015 року нігерійська армія провела низку успішних операцій проти бойовиків, відтіснивши їх до кордону з Камеруном. Під час цих дій із полону було було звільнено понад 1000 жінок і дівчаток, але заручниць зі школи Чібок виявити не вдалося.

Ісламістське угруповання "Боко Харам" (у перекладі означає "Західна освіта - гріх") змінило назву на "західноафриканську провінцію "Ісламської держави" в квітні 2015 року. Це було зроблено після того, як на початку березня лідер організації Абубакар Шекау присягнув на вірність "Ісламській державі", а в ІДІЛ погодилися прийняти клятву.

Угруповання "Боко Харам" створене в 2002 році. Воно діє в основному на території Нігерії і в сусідніх країнах. Прихильники угруповання виступають за введення шаріату та боротьбу з впливом Заходу.

Нагадаємо, в березні в Нігерії були звільнені більш ніж 800 заручників "Боко Харам".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram