ГоловнаСвіт

ЗМІ дізналися про загибель у Сирії шостого російського військового

Сергія Чупова вбили 8 лютого під час мінометного обстрілу

ЗМІ дізналися про загибель у Сирії шостого російського військового
Архив
Фото: openrussia.org

У Московській області в лютому поховали ветерана МВС Сергія Чупова. Товариш по службі військового каже, що його вбили у боях у Сирії.

Про це пише РБК. Журналіст видання 18 березня 2016 року пішла на поминки на 40-й день після загибелі військовослужбовця.

Чупов помер 8 лютого 2016 року, зазначено на його могилі. На фотографії на могилі Чупов зображений у формі МВС з погонами майора. РБК вдалося розшукати його колишнього товариша по службі, який знав Чупова з першої чеченської кампанії. Він розповів, що кілька тижнів тому йому телефонував якийсь "полковник Олексій Космачов" і запросив на похорон Чупова (він відбувся 18 лютого), повідомивши, що той, за його словами, був убитий у Сирії під час мінометного обстрілу. За його даними, Чупов був у складі російського військового угруповання в Сирії.

Співрозмовник РБК, який допомагав організовувати похорон Чупова, каже, що родичі під час траурної церемонії надали іншу версію смерті. За їхніми словами, Чупов помер своєю смертю недалеко від кордону з Україною, де він допомагав комусь із друзів з переїздом. Розкривати інші подробиці джерело РБК відмовилося.

Про загибель військовослужбовця також повідомили РБК експерти Conflict Intelligence Team. CIT - це група незалежних розслідувачів збройних конфліктів в Україні та Сирії, яку очолює Руслан Льовієв. У листопаді 2015 року CIT розповів про загибель у Сирії військовослужбовця Федора Журавльова, чию смерть підтвердили в Кремлі 17 березня. У CIT також першими розповіли про смерть у Сирії Вадима Костенка, чию загибель згодом булопідтверджено офіційно. Деякі повідомлення Conflict Intelligence Team про втрати у Сирії поки що не підтверджені.

CIT знайшов коментарі трьох колишніх товаришів по службі Чупова в соціальних мережах "ВКонтакте" і "Однокласники" - Радіка Бєлова, Олександра Воронічева і Сергія Саприкіна. Як випливає з їхніх профілів у соціальних мережах, Бєлов служив у взводі 101-ї Особливої бригади ВВ МВС під командуванням Чупова у 1995 році в Чечні (під час першої чеченської війни), Воронічев знав Чупова з Афганістану (вони разом служили у складі 56-ї бригади наприкінці 1980-х років), а Саприкін є діючим офіцером спецпризначення Внутрішніх військ МВС.

Усі троє під час дискусії в коментарях до фотографій Чупова, відповідаючи на питання друзів про його долю, в лютому почали повідомляти, що, за їхніми даними, він загинув у Сирії. Саприкін уточнив, що Чупов помер від осколкового поранення.

Вдова Чупова Світлана підтвердила РБК інформацію про смерть чоловіка. Але, відповідаючи на уточнювальне запитання, чи правда, що він помер у Сирії, сказала, що у РБК "неправильна інформація з приводу того місця, де він загинув". Вона відмовилася обговорювати подробиці загибелі чоловіка і порекомендувала звернутися із запитом до архіву МВС.

Сергій Чупов народився 6 січня 1965 року народження, на момент смерті йому був 51 рік. Він брав участь у бойових діях на території Афганістану, пройшов обидві війни в Чечні.

Нагадаємо, Кремль офіційно визнав смерть п'ятьох російських військовослужбовців, які загинули під час операції в Сирії. Через місяць після початку кампанії помер 19-річний контрактник Вадим Костенко: причиною його загибелі назвали самогубство. 24 листопада в Сирії загинув Олег Пєшков - пілот бомбардувальника Су-24, збитого турецькими винищувачами. Штурмана Су-24 Костянтина Мурахіна вдалося врятувати, але під час рятувальної операції загинув морський піхотинець Олександр Позиніч.

3 лютого міністерство оборони РФ оголосило про загибель у Сирії російського військового радника, який потрапив під мінометний обстріл. За офіційною версією, він не брав участі у бойових діях, а займався навчанням сирійських військових, які отримують російську військову техніку. Ім'я загиблого міноборони не назвало, проте ЗМІ писали, що в Сирії загинув підполковник Іван Черемісін.

17 березня, нагороджуючи в Кремлі російських військовослужбовців, які брали участь в операції в Сирії, президент Володимир Путін сказав: "Тут, у цьому залі, Олена Юріївна Пєшкова, Валентина Михайлівна Черемісіна, Ірина Володимирівна Позиніч і Юлія Ігорівна Журавльова, вдови наших товаришів, які загинули в боротьбі з терористами. Розумію, що для рідних, близьких, друзів, бойових товаришів Олега, Івана, Олександра, Федора їхня загибель - непоправна втрата". Пізніше прес-секретар президента Дмитро Пєсков підтвердив агентству Reuters, що смерть Федора Журавльова було визнано на церемонії в Кремлі, на якій його вдові вручили урядову нагороду.

Про загибель Журавльова Reuters дізнався наприкінці листопада. Агентство назвало цю втрату "незрозумілою", зазначаючи, що командир Журавльова сказав на похороні про його загибель нібито під час спецоперації проти бойовиків у Кабардино-Балкарії.

The Wall Street Journal у грудні повідомляв про приватну російську військову компанію, чиї найманці б'ються в Сирії. За даними видання, у жовтні 2015 року на заході Сирії загинули дев'ять осіб із так званої групи Вагнера. У міноборони цю інформацію назвали "вкиданням".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram