ГоловнаСвіт

Сирійські курди планують оголосити про федералізацію

Туреччина попередила, що не визнає "курдської федерації"

Сирійські курди планують оголосити про федералізацію
Протестующие курды у здания Европарламента
Фото: EPA/UPG

Сирійські курди пообіцяли проголосити федеративну систему в контрольованих ними областях північної Сирії.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами Ідріса Нассана, який відповідає за зовнішні зв'язки в Кобані - одній із трьох автономних областей, захоплених курдами два роки тому - майбутній крок означає "розширення рамок самоврядування, сформованих курдами та іншими". Він також уточнив, що курдські області отримають назву Федерація північної Сирії і представлятимуть інтереси усіх етнічних груп, що проживають там.

Сусідня Туреччина побоюється, що прагнення сирійських курдів до автономії розпалює курдський сепаратизм у самій Туреччині. Так, Анкара засудила оголошення сирійських курдів про федералізацію. Турецьке МЗС виступило за національну єдність Сирії і волевиявлення всього сирійського народу на базі нової Конституції, як це погоджено за міжнародним посередництвом.

Незважаючи

на зусилля Москви, США, Туреччина і низка інших країн не погодилися запросити на міжсирійські переговори в Женеві курдську партію "Демократичний союз". Анкара вважає цю організацію крилом забороненої в Туреччині "Робітничої партії Курдистану" (PПK), звинувачуючи в диверсіях.

Потужне курдське формування "Загони народної самооборони" (ЗНС) відбило у бойовиків "Ісламської держави" (ІД) великі території на північному сході Сирії, проявивши себе як ефективний партнер для міжнародної коаліції на чолі з США, яка веде боротьбу з джихадистами в Сирії та Іраку.

Сирійські курди контролюють цільну територію протяжністю 400 кілометрів уздовж сирійсько-турецького кордону, від кордону з Іраком до річки Євфрат. Вони також контролюють окрему секцію північно-західного кордону в Афрін.

У середу сирійські курди проводять у місті Рмейлан конференцію, на якій вивчають проект "федеративної демократичної" системи управління країною. Рейтер ознайомився з документом під назвою "Федеральна демократична система Рожави (Сирійського Курдистану)".

Один з організаторів конференції Алдар Халіл сказав Рейтер, що деталі державного устрою буде розроблено пізніше.

Уряд Асада в Дамаску не погоджується на федералізацію. Водночас його союзник Росія говорила, що федералізм міг би виступити моделлю поствоєнного устрою Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram